Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inauguracija rektora

"To je dovođenje rata u Hrvatsku": Milanović o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića održala se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

U skladu s protokolom, povorka prorektora, dekana i članova Senata, predvođena novim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem i odstupajućim rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom, prošetala je od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u 11:30, zbog čega je kratkotrajno bio obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. 

Svečanost inauguracije započela je u 12 sati intoniranjem himne, a uslijedili su pozdravni govori visokih uzvanika.

Pozdravni govor održao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

"Moj prvi sraz sa sveučilištem bio je u mojoj 19. godini života, kad sam izašao na jedan ispit, i to iz Rimskog prava na prvoj godini kod profesora Borasa, koji je inače otac dosadašnjeg rektora. Ovo sveučilište je hrvatsko srce i mišić. Držimo do sebe i cijenimo sebe jer nismo uopće tako loši. Ulaskom u EU nije stala povijest, mi se i dalje moramo boriti za sebe jer nama je jedino stalo do nas. Bez novca i ogromnih ulaganja nema tih kritičkih znanja. Jedino je nama stvarno stalo do ovog sveučilišta. Kad kažem nama, ne dijelim po boji ili etničkoj pripadnosti. Ovo sveučilište nije privatno sveučilište, ovo je jedan od instrumenata RH", poručio je Milanović.

"Sveučilište je hrvatski srce i mišić, jako je važno za Hrvatsku", poručio je nakon inauguracije Milanović.

"Nisam uprava Ine niti sam suvlasnik, no mora se utjecati na opskrbu, Hrvatska mora imati rafinerijski kapacitet", poručio na upit za komentar činjenice da se na pola godine zatvara riječka rafinerija. 

Protiv obuke ukrajinskih vojnika

Komentirao je i ideju da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici te poručio da se tome protivi.

Obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj Milanović neće odobriti, rezolutno je poručio. Takva reakcija stiže nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na sastanku u Luksemburgu dogovorili obuku 1.5000 vojnika u zemljama Europske unije, a program bi trebao početi u studenom. MORH nije potvrdio dolazak ukrajinskih vojnika u Hrvatsku, ali kao odgovor na upit Dnevnika Nove TV izražena je spremnost primanja stranih polaznika u postojeće obuke, sukladno zakonskim procedurama.

"Ne podržavam tu ideju. Zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo solidarni i to je to, dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik to neću odobrit, odnosno neću to, ali nisam čuo za prijedlog. Ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa to je dovođenje rata u Hrvatsku", rekao je Milanović.

Inače, Hrvatska već, uz Milanovićevu suglasnost, sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika. I to kao dio europskog cyber tima koji pomaže u obrani od kibernetičkih prijetnji i napada.

"Strani polaznici stalno dolaze u Hrvatsku. Međutim obučavanje ratne žive sile za rat u trećoj državi je nešto što moram odobriti ja", kazao je Milanović.

 

O Plenkoviću i Antikorupcijskom vijeću

"Plenković je organizirao spin paradu pa je onda mogao ne doći, a ne organizirati malu svadbu. Nije on na vješalima, neki ljudi ne dopuštaju da se o nekim problemima ne priča", komentirao je Plenkovića i Antikorupcijsko vijeće.

Što se tiče današnje vatrene situacije između Bulja i Zekanovića u Saboru, rekao je: "Pa, Plenković je prije par godina nasrnuo na Grmoju. Ne se tući u Saboru, treba lijepo izaći van pa se potući. Neka se konačno potuku", poručio je Milanović, no dodao je: "Ma, neće se oni nikada tući, posebice ne Zekanović. Ali neće ni Bulj jer ima mozga."

Komentirao je i nove informacije o smrti Vladimira Matijanića: "Struka je, kak' se veli, rekla svoje. Sad su institucije na redu."

Pročitajte i ovo Stjepan Lakušić TAJNO GLASANJE Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice

Pročitajte i ovo Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta NAKON GODINU DANA Dekan Građevinskog fakulteta o obnovi nakon potresa: "To je velik zalogaj za građevinsku struku"

Govor na inauguraciji održali su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kao izaslanik predsjednika Vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt.

Nakon uvodnoga obraćanja duktora inauguracije prof. dr. sc. Bojana Baletića, dekana Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, slijedio je govor odstupajućega rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, koji je potom predao insignije Sveučilišta u Zagrebu novom rektoru prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću. Zatim je nastupni govor održao novi rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Svečanost je završena intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene