Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lako ga je prepoznati

U restoranima se već sad skupo plaća: Podolac postaje svjetski gastronomski hit, prepoznatljiv poput crne slavonske svinje

Aktualno Galerija Slavonski podolac, govedo - 6 Slavonski podolac, govedo - 6 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski podolac, govedo - 2 Slavonski podolac, govedo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski podolac, govedo - 3 Slavonski podolac, govedo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski podolac, govedo - 4 Slavonski podolac, govedo - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Slavonski podolac, govedo - 5 Galerija 1/8 >>
Slavonska crna svinja već je duže apsolutni hit na elitnoj svjetskoj gastrosceni, a u posljednje vrijeme ondje mu se pridružuje i slavonski podolac. Što je toliko dobro, zdravo i ukusno u tom govedu, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Slavonskog podolca lako ćete prepoznati po raskošnim, uvijenim rogovima. Hrvoje Glavačević, stočar iz Strizivojne, uzgaja ih još od 2005. godine i njemu ne treba znak prepoznavanja. U Hrvatskoj je tek 300-tinjak takvih krava, pa on svojih 20 zna po imenima.

Neobično je to govedo. Manje i koščatije, a daje i tri puta manje mlijeka. Za razliku od ostalih pasmina, kojima treba 15 mjeseci da potpuno odrastu, podolac treba pune dvije godine. Ima manje mesa, traži otvoren prostor i prirodnu ispašu.

"One su više na otvorenom pa nemaju tolik doticaj s ljudima i malo su kao divlje", kaže Glavačević.

Taj skuplji, prirodni uzgoj se isplati, i to ne samo zato što je autohtona vrsta. "Jedan je razlog što je to stara pasmina, koju je moja obitelj uzgajala od 50-ih godina prošlog stoljeća. Sada imate za mjere ruralnog razvoja, tko se prijavio, dobiva bodove ako uzgaja izvorne pasmine", rekao je Glavačević. 

Pročitajte i ovo Tomo Hačić, vlasnik mesnice Što još? Poskupljenjima nema kraja. Sljedeće na udaru je meso: Doznajemo što poskupljuje najviše

Podolac postaje svjetski gastronomski hit, prepoznatljiv poput crne slavonske svinje. U restoranima se već sada skupo plaća, ne samo zato što je rijetkost ili zato što ima zdrave masnoće.

Ovo je govedo na ove prostore došlo još prije više od 2000 godina, i to s rimskim legijama. Budući da je izuzetno snažno, tada se koristilo za prijevoz tereta i obradu tla. Kasnije je ustanovljeno da je izuzetno specifično i da je meso izvanserijske kvalitete

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija čini svoje Kupci ostali šokirani postupkom supermarketa: "Jesmo li stvarno do ovoga došli?"

Najskuplja svjetska govedina je japanska wagyu govedina. Ona se uzgaja uz klasičnu glazbu, krave se masiraju i hrane pivom kako bi se opustile. Slavonski podolac to nije. To je borbeno, slavonski inatljivo govedo zdravih mišića.

"Dosta je potražnje u Lici i Dalmaciji, tako da nije problem prodati. Sve je fantastično od podolca. Popularno je na ražnju. Nismo još imali podolca na ražnju, ha-ha", rekao je Glavačević.

Ali za takvu gozbu pričekat ćemo da ih na našim prostorima ipak bude nešto više. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene