Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016., a HNB je na internetskoj stranici objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da odaberu onaj otkov koji smatraju najboljim.


Hrvatska narodna banka izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna.

Hrvatski novčarski zavod izradio je, prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice.

Vezani članci Liderova 12. konferencija Dan velikih planova održana na Zagrebačkom velesajmu - 1 Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Slika nije dostupna Prijeti li nam novi slučaj franak?

S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu „25-icu“, HNB je na internetskoj stranici objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.

Rezultati ove ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016. u količini od 50.000 komada.

Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, ujedno rabiti i kao sredstvo plaćanja.

U anketi možete sudjelovati - OVDJE