Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016. (FOTO: HNB)
Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016. (FOTO: HNB)

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016., a HNB je na internetskoj stranici objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da odaberu onaj otkov koji smatraju najboljim.


Hrvatska narodna banka izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna.

Hrvatski novčarski zavod izradio je, prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice.

S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu „25-icu“, HNB je na internetskoj stranici objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.

Rezultati ove ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016. u količini od 50.000 komada.

Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, ujedno rabiti i kao sredstvo plaćanja.

U anketi možete sudjelovati - OVDJE