Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident na skupštini

Pogledajte snimku žestokog sukoba Petrine i župana Pauka: ''Pa jesi ti normalan, čovječe? - Pa udari!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije u ponedjeljak je započela burno – Stipe Petrina zaposjeo je govornicu inzistirajući na tvrdnjama da je konstituirajuća sjednica bila nelegalna, a u burnoj raspravi s predsjednikom skupštine Nediljkom Dujićem sjeo je na stol mašući papirima i ne dopuštajući da sjednica započne.

Nakon pauze i utvrđenog kvoruma Petrina se odbijao maknuti s govornice, a njegovi vijećnici stajali su iza njega te je on nastavio govoriti uglas s predsjednikom skupštine i ometati sjednicu, a došlo je i do verbalnog okršaja sa županom Goranom Paukom koji je pokušao riješiti situaciju kako bi skupština normalno nastavila s radom.

Pročitajte i ovo Stipe Petrina ROČIŠTE ODGOĐENO Stipe Petrina priveden na sud zbog uklanjanja telekomunikacijskih stupova u općini Primošten Slika nije dostupna POKRENUTA ISTRAGA DORH objavio detalje iznude u Šibeniku: Župan Pauk ostao je bez više od 30 tisuća eura

Stipe Petrina napao je i predsjednika skupštine Dujića kazavši mu da uzurpira mjesto, na što mu je Dujić odgovorio da to treba dokazati na sudu jer je Ministarstvo uprave utvrdilo da je skupština konstituirana legalno.

"Vi niste predsjednik Županijske skupštine jer ona nije legalno izabrana, vi nemate pravo voditi sjednicu. Vi lažete i lažirali ste dokumente. Vi niste predsjednik!" bio je uporan Petrina.

Nakon što je Petrina i poslije pauze te sat i pol vremena rasprave nastavio inzistirati da skupština nije legalna i nije se htio maknuti s govornice, župan Pauk pokušao je riješiti situaciju i izašao na govornicu. "Ovo je silovanje skupštine, Petrina nas tjera da ga izbacimo i da idući put dovedemo zaštitare. Molim vas, gospodo iz oporbe, recite jasno i glasno, nemojte kalkulirati, ovo nije red. Ministarstvo koje odlučuje dalo je svoje mišljenje i jasno je da je skupština legalna. Sljedeća instanca je sud. Ali nemojmo da nas izmaltretira čovjek koji je mogao biti tu da je stavio svoju glavu u utakmicu. Neće nas sve maltretirati čovjek koji je manjina i ometati rad ove županije“, vidno iznerviran rekao je župan Pauk zaradivši pljesak HDZ-ove većine.

Iako se Petrina nije htio maknuti s govornice, a njegovi su vijećnici stajali iza njega, predsjednik skupštine Dujić ustvrdio je da je prisutno 32 od 42 vijećnika te da postoji kvorum, nakon čega je nastavio sjednicu po dnevnom redu. Dakle, slijede vijećnička pitanja i izglasavanje točaka prema dnevnom redu.

Petrina upadao u riječ i pjevao

Petrina cijelo vrijeme stoji za govornicom, a u jednom trenutku govorio je uglas sa Dujićem, dok je u drugom počeo pjevati i na taj način ometati rad Skupštine. Skupština je potom nastavljena, Petrina je ostao za govornicom i za svaku točku upadao u riječ Dujiću te tražio da glasove ponovno prebroje te se svaki put javio za raspravu.

Prigovor je ponovno imao i Stevo Žeželj s Petrinine liste koji je kazao da predsjednik skupštine svaku točku pokušava provući na brzinu bez prebrojavanja glasova.

Petrina je inzistirao da je sve lažirano, da se glasovi za svaku točku broje krivo. "Kako 23. Pa ima vas 16! Gospodine Dujiću, pa prebrojite vijećnike", upadao je Petrina na što mu je Dujić odgovarao da se drži teme. Tako je otprilike bilo za svaku točku.

Stvari su izmakle kontroli kada je za govornicu, da bi objasnio jednu od točaka skupštine, izašao župan Pauk, a Petrina se odbijao pomaknuti.

"Nemoj da te plesnem", rekao je Pauk Petrini, na što ga je Petrina zasuo salvom uvreda.

Podsjetimo, sjednica Županijske skupštine prošlog je ponedjeljka prekinuta na 15 minuta, a tada i otkazana na zahtjev nezavisnog Stipe Petrine, koji je tvrdio da skupština zapravo nije konstituirana jer je na prvoj sjednici u novom sazivu izabrano Mandatno-imunitetno povjerenstvo dobilo 20 glasova, što je u tom trenutku bila većina, ali ne apsolutna.

Nakon naknadnog preslušavanja zapisnika utvrdilo se da je skupština konstituirana legalno te je Ministarstvo uprave odgovorilo da za konstituiranje skupštine Mandatno povjerenstvo uopće nije potrebno te da se ono može izabrati na novoj sjednici, odnosno danas.

Stevo Žeželj: Ne daju mi pušku jer sam se borio u SAO Krajini

Šibensko-kninska Županijska skupština završila je burno kako je i počela, kad je reagiranje u vijećnici izazvao predstavnik srpske nacionalne manjine Stevo Žeželj, jedan od vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine koji su tijekom cijele sjednice stajali oko govornice, poručivši da je vrijeme da se "prevaziđe građanski rat".

Tijekom zadnje točke dnevnog reda, rasprave o županijskom master planu turizma koja se dotaknula i lovstva odnosno lovišta, vijećnik Žeželj je pitao zašto on, kao pripadnik vojske SAO Krajine danas ne može dobiti dozvolu za lovačku pušku kada je Hrvatska država abolirala sve pripadnike Krajinske vojske koji nisu počinili zločine.

"Ja sam lovac od 1982. godine, a sada mi ne daju dozvolu za pušku jer sam se u ratu borio na strani Srpske Krajine. Predao sam tužbu na sud u Splitu, ali ja ne govorim u svoje osobno ime, već smatram da je vrijeme da se konačno građanski rat prevaziđe,“ kazao je Žeželj i izazvao glasno negodovanje u vijećnici.

Za govornicu je stao predsjednik Skupštine Nedjeljko Dujić koji je odgovor dao kao predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

"U Hrvatskoj nije vođen građanski rat i danas o tome ne smijemo raspravljati. Dragi viječniće, ja vas smatram Hrvatom i sretan sam što se izjašnjavate da ste Hrvat. Što se tiče lovstva i držanja te nošenja vatrenog oružja, zakonom o oružju je jasno pisano kako se ono nosi, a svatko prolazi individualnu provjeru. Ne mogu vjerovati da je to jedini razlog da niste dobili dozvolu," rekao je.

"Da biste dobili pravo nošenja oružja morate se učlaniti u udrugu, imati položen ispit i temeljem lovačke iskaznice imate pravo podnijeti zahtjev za nošenje oružja. Samo sudjelovanje u postrojbama koje su vršile agresiju na Hrvatsku, abolicijom, vi niste više krivi i to ne može biti razlog što vam ne daju da nosite oružje,“ rekao je Nedjeljko Dujić.

Napomenuo je da će Lovački savez ići na usklađivanje zakona o lovstvu s europskim jer je sadašnji malo apsurdan. "Ako susjed kaže da vas se boji i da ste agresivni, nitko vam neće dati oružje. To je ostavština zakona iz bivše države. Vjerujem da će po novom zakonu lovcima biti lakša nabava oružja," dodao je.

Između Žeželja i Dujića zaiskrilo je još prije tijekom skupštine. "Monstruozan je vaš stav da bi se Stipe Petrina trebao stidjeti što je njegovoj listi prišao pripadnik manjine. To je fašistički i šovinistički stav“, rekao je Žeželj Dujiću.

Dujić je na to kazao on to nikada nije rekao te da će tražiti da mu se ispriča kada preslušaju snimku sa Županijske skupštine.

"Ja ne dijelim ljude po krvnim zrncima. Rekao sam da bi Stipe Petrina imao šest predstavnika da nije imao predstavnika nacionalne manjine. Ja vas molim, kada me već vrijeđate, nemojte me vrijeđati na toj osnovi. Inzistirat ću da se presluša snimka i da mi se ispričate. Niti sam odgojen niti rođen da ljude dijelim po vjeri i naciji. Smatram da ljudi mogu biti samo dobri ili loši. Nikome neću dopustiti da me na taj način pokuša iskompromitirati,“ odvratio mu je Dujić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene