Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se obračun

Prepucavanju nema kraja: MORH odgovorio Milanoviću - "Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano drugim imenovanjima u HV-u"

Mario Banožić
Mario Banožić Foto: Goran Mehkek/Cropix
Iz MORH-a su se oglasili nakon priopćenja iz Ureda predsjednika, a vezano uz novi zaplet oko imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Nastavlja se prepucavanje vrha vlasti oko procedure i usuglašavanja stajališta za imenovanje novog ravnatelja VSOA-e. Nakon Vlade koja je ocijenila da predsjednik Zoran Milanović nastupa ucjenjivački, te ekspresnog odgovora ureda predsjednika u kojem stoji kako se čeka "još samo provođenje interne procedure u MORH-u vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti", stigao je i odgovor iz MORH-a.    

Pročitajte i ovo Maloljetnici napadači - 4 bez povoda Maloljetnicima koji su pretukli mladića u Dubravi određen istražni zatvor: "Oni ne razumiju koje su posljedice onoga što su napravili"

U Ministarstvu obrane napominju kako je imenovanje ravnatelja VSOA-e prioritet te da ne može "ni na koji način biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci", kako stoji reakciji Milanovićevom odgovoru. Tvrde i da nije riječ o nikakvom "čekanju ili provođenju interne procedure", kako se tvrdi. 

Pročitajte i ovo Anita Dadić Potresno svjedočanstvo Žena koju je napala kornjača za Dnevnik Nove TV ispričala što se dogodilo: "Vrištala sam iz petnih žila, bol je bila kao da vas netko uhvati ogromnim kliještima"

Reagiranje MORH-a prenosimo u cijelosti: 

"Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom “čekanju” ili provođenju interne procedure u MORH-u koju "ministar obrane tvrdi kako je mora provesti", kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH.

S poštovanjem,

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske"


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene