Obavijesti Video Pretražite Navigacija
analiza GONG-a

Jajani, štetočine, licemjeri i komesarke: Ovako izgleda komunikacija HDZ-a na Facebooku

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix
Nestranačka udruga građana Gong napravila je istraživanje o načinu komunikacije vladajuće stranke HDZ na društvenim mrežama, a utvrdili su da je prepuna uvreda.

GONG je objavio analizu komunikacije HDZ-a na službenom Facebook profilu, a ocijenili su je vrijeđalačkom i omalovažavajućom. 

Od 4269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022. uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava putem vrijeđalačkog diskursa, ispunjenog uvredama, omalovažavanjem, prozivanjem i ismijavanjem, kažu u GONG-u. 

"Tako se Zorana Milanovića prozvalo "Kremljenkom", oporbu "destruktivnom", Možemo "Ne možemo", Peđu Grbina "posrnulim", a Most "tragikomičnim jajanima". Iako se opisi razlikuju, svima im je zajedničko nametanje opisa kojim se političke protivnike HDZ-a omalovažavalo i relativiziralo, u svrhu njihova predočavanja javnosti kao skupine nesposobnih, opasnih te u konačnici destruktivnih aktera, čiji bi dolazak na vlast prouzročio veliku štetu za građanke", stoji u "Analizi vrijeđalačkog diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku" koju potpisuje Matej Mikašinović-Komše.

Andrej Plenković GONG-ova analiza (Foto: GONG/Screenshot)

Pročitajte i ovo Ilustracija DIP Preko noći od stranačkih ljudi postaju neovisni članovi jednog od najvažnijih tijela u državi: Novi izbor opet ispod radara

Iako je Milanović od 2020. godine upotrebljavao zapaljivu i vrijeđalačku retoriku u tolikoj mjeri da je postao prepoznatljiv (ali i popularan) po njoj u javnosti, svjedoci smo prelijevanja i širenja takvog netrpeljivog političkog diskursa i među ostalim političkim akterima, čime dolazi do srozavanja civilizirane političke komunikacije, urušavanja političke kulture i nazadovanja demokracije, kažu u GONG-u. 

Cijelu analizu možetge pogledati OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene