Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će nas liječiti?

Stariji u mirovinu, a mladi bježe iz zemlje: "Ne mogu naći liječnika. Plaćam koliko god on traži, ali ga nema"

Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr)
Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ines Balint (Foto: Dnevnik.hr) Ines Balint (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Premijeru Andreju Plenkoviću udruge liječnika dale su danas novi podsjetnik na nagomilane probleme u zdravstvu koje ministar Kujundžić ne rješava. A to će se obiti svim građanima o glavu jer se postavlja pitanje tko će ih liječiti kada velik broj liječnika ode u mirovinu, a oni mlađi izvan zemlje?

Diana Kralj je liječnica u Draganiću koja radi u koncesiji. Prihodi su oko 50 tisuća kuna, a sada liječnicima poput nje, županija je digla najam za ordinaciju.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

„Cijena najma je sada porasla i tri puta, kolegice u gradu će imati najam od 5 do 6000 kuna. Što je problem jer morate ići na obrazovanje, morate licencirati svoje aparate, imate puno dodatnih troškova“, kaže liječnica.

Nimalo poticajno za mlade liječnike koji žele privatnu praksu, a postoje i županije koje to dodatno onemogućavaju i krše i Zakon, tvrde liječnici.

„Županije su si dale za pravo definirati duljinu rada u Domu zdravlja kao kriterij za odlazak u privatnu praksu i to produljuju na 3 do 5 godina, iako je zakon striktan i propisuje godinu dana“, kaže Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Ministar Kujundžić najavljuje sastanak.

„Mislim da je u utorak, sa županima, udrugama, naravno i liječnicima. Dakle uvijek je otpor prema nečemu novome, ali mislim da nema razloga da to ne bude funkcioniralo“, kaže Kujundžić.

Najveći problem i dalje neriješen

No najveći problem obiteljske medicine i dalje ostaje neriješen, a to je nedostatak liječnika.

„U sljedećih 5 godina oko 500 liječnika će otići u mirovinu, a mi zapravo nismo pripremljeni za jedan tako veliki odlazak liječnika obiteljske medicine“, kaže Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

A broj raspisanih specijalizacija je 34. Ni doktoricu Kralj već nema tko zamijeniti.

„Ove godine sam u problemu kako ću na godišnji jer nema mladog liječnika koji bi došao, ja mu plaćam koliko god on traži, ali ga nema“, kaže Kralj.

Primamljive ponude izvana

Jer ako i uspijete dobiti specijalizaciju, kao Magdalena, primamljive ponude dolaze izvana. Njoj iz Njemačke i Velike Britanije.

„Više kolega odlazi zbog uvjeta rada nego zbog bilo čega drugog. Ako vi sebi ne možete isplanirati jedan vikend, ma jedan dan da bude normalan, onda vi morate otići“, kaže Magdalena Šober, na specijalizaciji za obitlejsku mediicnu.

I dok ministar tvrdi da se mladi liječnici vraćaju u Hrvatsku, već sada nedostaje 200 doktora obiteljske medicine. A deblji kraj izvući će pacijenti - gube onog liječnika kojeg mogu nazvati svojim i koji bi ih pratio kroz život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene