Godinama su tik uz kuće imali glavni cjevovod, ali ne i vodovodnu mrežu. Na apsurd koji je mučio stanovnike Lišana Ostrovičkih u zadarskom zaleđu upozoravao je Dnevnik Nove TV, a radovi su sada napokon započeli, i to europskim novcem. A dok se u Lišanima kopa, susjedna benkovačka sela pitku će vodu i dalje čekati.

Galerija


U Lišanima Ostrovičkima slavi se jer su stanovnici napokon doživjeli da se počinje kopati za vodovodnu mrežu, a seoski bunar i bušotina konačno bi trebali postati prošlost.

Vezani članci Podstrana kraj Splita - nema vodovod! - 3 Izgradili vile s bazenima, no postoji jedan problem - nema vodovoda. Oni ulažu u turizam, a političari desetljećima samo obećavaju Nevrijeme u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Zamutio se izvor rijeke Jadro, splitski Vodovod: "Voda je ispravna, ali ipak je prokuhajte prije korištenja"

"Vod je prošao 2015. godine, a nama je dozvola izdana 2003. godine. Mi smo to nominirali na razna ministarstva, Hrvatske vode, ali oni su nas uvijek usmjeravali na europski fond", pojašnjava Ivica Musić, načelnik Lišana Ostrovičkih.

Kad su se napokon prijavili, Lišanima je Europska unija dala 5,5 milijuna kuna. Dosad su morali koristiti gusterne i hidrofore da bi im voda potekla iz slavine.

Za razliku od Lišana, mještani susjednih benkovačkih sela do dobivanja osnovnih životnih uvjeta još će se načekati. Seoski bunar u Buliću stanovnicima je i u 21. stoljeću središte svemira, a stanovnici govore kako voda koju konzumiraju iz bunara nije testirana. Kakva god bila, kažu stanovnici, glavno da je ima. Obližnji Vukšić tijekom ljeta bio bi žedan da nije cisterni i lokalnog izvora.

Benkovcu pripada čak 20 sela koja su bez vode. Gradonačelnik Tomislav Bulić ističe kako Benkovac isporučuje vodu Lišanima Ostrovičkim te da je za općinu Perušić Benkovački osigurano stopostotno financiranje europskim sredstvima, a radovi su u toj općini već započeli. Kao jedan od problema spominje se i cijena priključaka . "Priključak se plaća, ali ako određeno domaćinstvo nema mogućnosti platiti, Grad Benkovac je spreman sufinancirati ili platiti u cijelosti ako se radi o socijalnom slučaju", tvrdi Bulić.

Dok se stvari, kao u Lišanima, ne pokrenu, voda, do koje se dolazi na sve moguće načine, u benkovačkim će selima i dalje imati status luksuza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr