Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija odustala od progona, Purda do daljnjeg u pritvoru

Purdini suborci spremaju veličanstveni doček

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine odustalo je zbog nedostatka dokaza od kaznenog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona.

U priopćenju srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine navodi se da je u dosadašnjem postupku, 'zbog postojanja osnovane sumnje' da su Purda, Maslov i Janjić počinili navedeno kazneno djelo, saslušano 44 svjedoka, od čega 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj te da je prikupljena određena dokumentacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi se Hrvatska sada trebala ponašati prema Purdi? Slika nije dostupna Purda na slobodi VIDEO Dirljiv susret s obitelji: 'Nisam znao za tjeralicu'

Petar Janjić Tromblon je nakon objave ove vijesti izrazio veliko zadovoljstvo. 'Spremamo veliki doček Tihomiru Purdi. Suborci će ga na granici BiH i Hrvatske dočekati s tisuću automobila, glazbom i svim što treba da se napravi veliko slavlje', rekao je Tromblon. On je istaknuo kako se još uvijek boji ići preko granice jer nije siguran da mu se neće ništa dogoditi.

'Osjećam se kao da sam se treći put rodio. Drugi put je bio kada sam pušten iz logora', napomenuo je Tromblon.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak pozdravio je odluku srbijanskoga državnog odvjetništva o odustajanju od kaznenog progona Tihomira Purde, kazavši da i nije trebao biti uhićen te da je to bio politički gaf Srbije.

Rehak podsjeća na još neriješen slučaj hrvatskoga branitelja Veljka Marića koji je u travnju 2010. uhićen na granici Srbije i Bugarske i nalazi se u zatvoru u Srbiji. 'Apeliramo da se i Marić što prije pusti u Hrvatsku, a ako postoji sumnja da je umiješan u ratni zločin, za to je nadležno isključivo hrvatsko pravosuđe', rekao je Rehak.

>> Borković: Ne želimo da nas Srbija amnestira, jer nismo nikoga napali

Državno odvjetništvo Srbije je o svojoj odluci obavijestilo istražnog suca višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, putem srbijanskog ministastva pravosuđa, o tome obavijestiti ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Postupak što su ga vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj saradnji s državnim odvjetništvima BiH i Hrvatske, donešena je navedena odluka o odustajanju od progona, priopćilo je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine.

Državno odvjetništvo tvrdi da nikoga od osumnjičenih nije ispitao istražni sudac vojnog suda jer nisu bili dostupni, s obzirom da su tijekom kolovoza 1992. godine razmijenjeni.

Josip Muselimović, odvjetnik Tihomira Purde, za Dnevnik.hr je rekao kako je takvu odluku očekivao.

Nitko od svjedoka nije svjedočio nikakvom zločinu

Postupak što su ga vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, priopćilo je srbijansko državno odvjetništvo Kako navodi portal Blic, ni jedan od 44 svjedoka nije vidio trojicu osumnjičenih da su počinili ikakav zločin. Postoji jedino pisana izjava Purde iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije opovrgnuo. Zamjenik srbijanskog državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovrnik tog državnog odvjetništva Bruno Vekarić za 'Blic' je kazao kako je to predmet vojnog pravosuđa i da je istraga vođena vrlo loše.

'Ovaj je predmet primjer dobre regionalne suradnje, i želim se zahvaliti državnim odvjetnicima u BiH i Hrvatskoj na suradnji', rekao je Vekarić. Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama, od kada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

Do daljnjega ostaje u pritvoru

Tihomir Purda ostaje u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hrecegovini sve dok sud BiH ne dobije službenu obavijest da je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od njegova kaznenog progona i zahtjeva za izručenjem, pojašnjeno je iz toga suda.

'U ovakvim slučajevima potrebno je da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine diplomatskim putem posredstvom ministarstva pravosuđa Srbije odnosno ministarstva pravosuđa BiH izvijesti sud BiH da je odustalo od kaznenog progona. Sud BiH tek nakon toga može donijeti odluku o prekidu ekstradicijskog postupka odnosno oslobađanju Purde iz pritvora', kazala je glasnogovornica suda BiH Selma Hadžić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene