Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Purda na slobodi

VIDEO Dirljiv susret s obitelji: 'Nisam znao za tjeralicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Purda izašao je na slobodu, a u Osjeku su ga dočekali suborci. Potom je krenuo kući, u Vukovar.

Hrvatski branitelj Tihomir Purda oko 20 sati stigao je u Vukovar, gdje su ga ispred stambene zgrade u kojoj živi nedaleko od gradskog središta dočekali vidljivo uzbuđena supruga i djeca. 'Da sam znao da za mnom postoji raspisana tjeralica, sigurno ne bih bio u zatvoru', rekao je Purda novinarima ispred zgrade, okružen članovima obitelji, rodbinom, susjedima i nekolicinom vukovarskih branitelja. Na pitanje novinara hoće li tužiti državu zbog uhićenja i boravka u zatvoru, odgovorio je kako ne zna, ali da ne vjeruje jer mu je najvažnije da se vratio u Vukovar i da je s obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'RH je nastala na žrtvi branitelja' Dedaković nije došao na prosvjed, završio je u bolnici Slika nije dostupna Zahtjev branitelja Mladi Jastreb: BiH treba osloboditi Purdu

'Kad tad bih naletio na tjeralicu'

Odgovornim za uhićenje i boravak u zatvoru 'ne smatra nikoga' jer, kako je objasnio, 'to je tako moralo biti'. 'Oni su tjeralicu izdali i ja bih kad-tad morao naletjeti', ocijenio je. 'Moja obitelj mi je najveće bogatstvo', kazao je, dodajući kako su se u zeničkom zatvoru prema njemu odnosili za svaku pohvalu. Po njegovim riječima, nijednog trenutka nije strahovao da će biti izručen Srbiji jer je, kako je kazao, 'znao da nemaju dokaza'. Zahvalio je na pomoći Vladi RH, hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i svojem odvjetniku Josipu Muselimoviću.

Po izlasku iz zatvora nije bio raspoložen za komentare

Purda pri izlasku iz zatvora nije bio raspoložen za komentare. Rekao je samo kako je sretan i kako jedva čeka vidjeti svoju suprugu i djecu. 'Ne mogu opisati osjećaje, pričekajte da se odmorim i prenoćim', rekao je Purda.

'Sud BiH danas je donio odluku kojom se obustavlja ekstradicijski proces protiv Tihomira Purde, nakon što ga je Ministarstvo pravde republike Srbije i putem ministarstva BiH obavijestio da je nadležni sud u Srbiji odustao od njegovog izručenja. S tim u vezi sud BiH odmah je izdao rješenje za puštanje iz pritvora Tihomira Purde i to rješenje je upućeno u KPZ Zenica', rekla je ranije Selma Hodžić, glasnogovornica suda u BiH.

Odluka srbijanskog tužiteljstva odmah je izazvala brojne reakcije. 'Rješenje slučaja Purda očekivano je', kazao je predsjednik sabora Luka Bebić. 'Ovakav odgovor iz Srbije', kazao je, 'znači da se trebamo držati jasnog stava kako su za sve što se događalo za vrijeme Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske nadležni organi naše zemlje'.

Na pitanje novinara hoće li tužiti državu zbog uhićenja i boravka u zatvoru, odgovorio je kako ne zna, ali da ne vjeruje jer mu je najvažnije da se vratio u Vukovar i da je s obitelji Slučaj Purda, tvrdi Bebić, nije bio samo pravosudno već i veliko političko pitanje no riješeno je pozitivno. 'Ja mislim malo je predugo to trajalo, ali je riješeno'. Svi iskazi u slučaju Purda, kazao je Bebić, dobiveni su prisilom i zato je jasno da se treba držati načela kako takve stvari trebaju procesuirati Hrvatske institucije. Slučaj Purda na ulice je izveo desetke tisuća branitelja diljem zemlje. Luka Bebić kaže kako je to bio samo djelomični povod za prosvjede.

Mladi Jastreb: Sretan sam, no, to je prekasno

'Situacija je kompleksnija', poručuje predsjednik Sabora. Svi hrvatski problemi trebaju se rješavati kroz institucije naše zemlje, kazao je odgovarajući na pitanje o prosvjedima. 'Prosvjedi su legitiman način izražavnja neslaganja sve dok se oni odvijaju bez nasilja', poručio je Luka Bebić.

Mladi Jastreb posljednji zapovjednik obrane Vukovara sretan je odlukom o odustajanju Srbije od Tihomira Purde. No poručuje 'to je prekasno, nije do toga trebalo ni doći'.

>> Purdina supruga: Smirenija sam, znam da dolazi kući

>> Zbog nedostatka dokaza: Srbija odustala od progona Purde

>> Milanović: Purda je radi nemara HDZ-a dva mjeseca bio u pritvoru

Borković je ogorčen na hrvatsku vlast jer kaže već 20 godina progone se branitelji Vukovara, a sve je, kako kaže, počelo devedesetih s takozvanom Manolićevom komisijom. Borković poručuje kako vukovarske branitelje godinama progone sljednici Miloševićeva režima. 'Mi ne želimo da nas Srbija amnestira jer mi nismo nikoga napali, niti smo ratni zločinci', kazao je Borković.

Val braniteljskih prosvjeda neće se nastaviti, ali će branitelji intenzivno pratiti situaciju i uključivati se, ako treba i prosvjedima u određenim slučajevim. 'Pred nama se presude generalu Gotovini, BiH šestorki, izlazna strategija haškoga suda, ali i razrješenje naše trojke – Maslov, Janjić, Purda', kazao je Borković.

Obitelji Purda poručuje neka se vesele povratku svojeg oca i muža, a Tihomiru Purdi daje savjet „Neka ne iskazuje mržnju, neka se vrati s ljubavlju i neka se moli za one koji ga progone'.

Mile Dedaković Jastreb: Nikada nisam sumnjao u institucije ove zemlje

Prvi zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb izjavio je da je 'sretan što je Srbija odustala od progona Purde, Maslova i Janjića', te podsjetio da je on prije više od dva tjedna pozivao da se vjeruje institucijama ove države. Tvrdi da su jedino institucije, a ne prosvjedi pomogli Purdi. Ironično je dodao da iako je on sretan ima onih koji nisu, jer sada više neće moći prigovarati svima i svakome.

'Ja poznajem te dečke iz najtežih vukovarskih dana i oduvjek sam znao da nitko od njih nije počinio nikakav zločin, niti su to bili u prilici, jer mi smo bili napadnuti, a ne agresori', istaknuo je Mile Dedaković Jastreb.

Kotromanović: Nadam se da se ovo više nikada neće ponoviti

SPD-ov zastupnik Ante Kotromanović nada se da je Hrvatska naučila nešto iz slučaja Purda i da nam se takvo što više nikada neće dogoditi. Iako je rješenje slučaja dugo trajalo dobro da je srbijansko pravosuđe donijelo jedinu realnu i moguću odluku. 'Iskazi koji terete Purdu, Janjića i Maslova dobiveni su na mučan i zločinački način. To je zločin', kazao je Kotromanović.

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić priznaje da su institucije zakazale još od 2007. i treba raspraviti je li se slučaj Purda mogao izbjeći. No sretan je da je završio ovako kako je te poručuje 'ovo je dokaz da prosvjedi nisu bili potrebni'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene