Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povaljaju da žele nastaviti dijalog

Srbija ne komentira nadziranu neovisnost Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraj nadzirane neovisnosti na Kosovu, koji bi trebao biti proglašen tijekom dana u Prištini, najviši dužnosnici u Beogradu gotovo da i ne komentiraju, osim što ponavljaju da su spremni nastaviti dijalog s Prištinom.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić smatra da dijalog Beograda i Prištine treba biti nastavljen i rezultirati dogovorima koji će biti na dobrobit svih žitelja Kosova. On očekuje da će Kosovo biti i jedna od tema njegova dvodnevnog posjeta Njemačkoj, u koju odlazi u ponedjeljak.

Ravnatelj ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin nešto je određeniji i kaže da "od ukidanja nadzirane neovisnosti Srbi na Kosovu ne očekuju ništa dobro, jer jačanje samostalnih institucija Kosova ne ulijeva povjerenje i nadu".

Kosovo će u ponedjeljak svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina (ISG) u Prištini objavi tijekom dana odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Srbije.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Skupština Kosova usvojila amandmane za dokončanje nadzirane neovisnosti

Kako u ponedjeljak prenose beogradski elektronički mediji, Srbi na Kosovu kraj nadzirane neovisnosti vide kao početak novih problema i traže potporu Beograda. Zastupnica u kosovskom parlamentu Rada Trajković smatra da je to "vrlo težak trenutak, a kao najveći problem ističe implementaciju svega što je dogovoreno".

"Predstavnici međunarodne zajednice kažu da oni imaju povjerenja u institucije da će raditi na nečemu što je borba za očuvanje prava Srba i da su oni u to uvjereni, a već u drugoj rečenici kažu kako će uložiti velike napore da te institucije zaista to i implementiraju", kaže Trajković.

Predsjednik općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da ukidanje nadzirane neovisnosti Kosova neće ništa bitno promijeniti na terenu, naročito ne na sjeveru Kosova, dok lider građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović smatra da će se to negativno odraziti na Srbe u enklavama.

Pantić je u izjavi agenciji Tanjug kazao "da Međunarodni civilni ured (ICO), kojim je rukovodio Pieter Feith, srbijanska vlada nikada nije prihvatila, kao ni predstavnici Srba sa sjevera Kosova, ali ni Vijeće sigurnosti UN-a". On je rekao kako je "osnovni zadatak ICO bio provođenje plana Marttija Ahtisaarija, koji, također nije prihvaćen u UN, i zaokruživanje kosovske neovisnosti".

Kosovski analitičar Ilir Deda rekao je za beogradski B92 da smatra kako "nadzirana neovisnost ne prestaje, već samo mijenja oblik". "U realnosti nama ostaje Eulex, Kfor, Unmik i ostaje jedna druga vrsta nadziranja naših institucija, imat ćemo i dalje tri međunarodna člana u Ustavnom sudu, članove u drugim javnim agencijama, tako da se bit ne mijenja, ali se mijenja misija", kazao je Deda za B92.

Na upit hoće li kosovske vlasti možda sada lakše krenuti u rješavanje problema sjevera Kosova, Deda je odgovorio kako "ne mogu kosovske vlasti same to odraditi, jer se time 12 godina bavila međunarodna zajednica, a oni sada odjednom idu i kažu da 'vi to morate riješiti u dijalogu sa Srbijom' ". Po njegovim riječima, to je sada veliki šok za javnost, nagla promjena koja nije bila očekivana javno. Deda dodaje kako se još uvijek ne zna kako će se riješiti sjever Kosova te da će tu definitivno veliku ulogu imati ključne zemlje Europske unije, u prvom redu Njemačka, te SAD.

Međunarodna upravljačka skupina (ISG), sastavljena od zemalja EU koje su priznale neovisnost Kosova, Turske i SAD-a, najavila je da će odluku o svom raspuštanju objaviti u ponedjeljak kasno poslijepodne, čime će se označiti "stupanje Kosova u punu suverenost" kao dokaz njegove "čvrste potpore toj demokratskoj i multietničkoj državi". O završetku "međunarodnog nadzora" nad Kosovom ISG je odlučio početkom srpnja na sastanku u Beču.

Svečanom zasjedanju skupštine Kosova, koje treba započeti u 16,30 sati nakon objave odluke ISG-a, nazočit će niz međunarodnih uzvanika, uključujući i bivšeg posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija, te veleposlanike Wolfganga Ischingera i Franka Wisnera, koji će biti među više od 150 gostiju i više visokih državnih izaslanstava. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene