Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum s EU

Skupština Kosova usvojila amandmane za dokončanje nadzirane neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Kosova ratificirala je sporazum s Europskom unijom za mandat EULEX-a do lipnja 2014. te je usvojila 22 ustavna amandmana kojima se dokončava međunarodno nadziranje neovisnosti Kosova.

Ustavne promjene, ali i nastavak mandata EULEX-a podržavale su i dvije oporbene parlamentarne stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Za 22 predložena amandmana glasovalo je 98 zastupnika, 10 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Oporbena stranka, Pokret Samoopredjeljenje, usprotivila se nastavku mandata EULEX-a na način kako su to predvidjele kosovske institucije. Šef zastupničkog kluba Samoopredjeljenja Visar Ymeri je rekao da ove ustavne promjene nisu okončale nadziranu neovisnost Kosova, već da je to početak nove faze nadziranja.

>> Kosovo s nacionalnim telefonskim kodom +355

Završetak međunarodnog nadziranja najavila je i međunarodna upravljačka skupina, u kojoj su SAD, zemlje Europske unije koje su priznale Kosovo i Turska, koja je ranije objavila da je Kosovo ispunilo ključne obveze u vezi s provedbom Ahtisaarijeva plana, poznatog kao sporazum za status Kosova.

Dodatni mandat EULEX-a od dvije godine rezultat je nekoliko sporazuma koje su vlada i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga postigli s Bruxellesom, odnosno s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Međunarodna upravljačka skupina idući će tjedan objaviti završetak nadziranja neovisnosti Kosova.

>> Dačić: Srbija spremna na nastavak dijaloga s Kosovom

Posebni predstavnik Europske unije na Kosovu i voditelj Ureda EU u Prištini, bivši slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar pozdravio je odluku kosovske Skupštine o nastavku mandata EULEX-a na Kosovu. 'Pozdravljamo današnje odluke Skupštine o nastavku bliskog partnerstva između Kosova i EULEX-a. Jačanje vladavine prava na Kosovu ostaje prioritet i naš zajednički cilj, a današnja odluka će nam pomoći da se to postigne brže ', naglasio je Žbogar dodavši da je snažna potpora toj odluci u parlamentu potvrda da je Kosovo predano europskoj budućnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene