Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak u Beogradu kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavali brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoga druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode.


Grabar-Kitarović je uoči bilateralnog sastanka u vili Mir s predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem rekla kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države čijoj će inauguraciji večeras nazočiti.

Vezani članci Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Vučić: "Tražio sam od Grabar-Kitarović da ne koristi termin velikosrpska agresija, ali i ona je od mene tražila..." Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) ''Ne vjerujem da bi se namjerno blamirao'': Predsjednica bi Vučića opet pozvala u Zagreb

"Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru - ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični", rekla je hrvatska predsjednica, ocjenivši da je današnji susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed.

"Ovo je prilika da napravimo taj iskorak - ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno - od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost", rekla je Grabar-Kitarović.

Veliko zanimanje medija

Reporterka Nove TV Marina Bešić-Đukarić javlja kako je hrvatsja predsjednica izazvala veliko zanimanje medija.

"Čak je i Vučić u jednom trenu izašao pred novinare i našalio se kako nitko nije dočekao predstavnika Bjelorusije, ali zato svi čekaju hrvatsku predsjednicu. Ovo je prvi službeni posjet Beogradu. Predsjednica je poručila kako nije mogla surađivati s Vučičevim prethodnikom Tomislavom Nikolićem zbog njegovih antihrvatskih izjava. Vučić joj je obećao da će Hrvatska i Srbija do kraja godine bolje surađivati", izvijestila je Bešić-Đukarić.

Vučić je u vili Mir poželio predsjednici Hrvatske dobrodošlicu u Srbiju, a Grabar-Kitarović mu je čestitala na izboru za šefa države i poželjela mnogo uspjeha, uz nadu da će to biti "na dobrobit dvaju naroda i dviju država".

Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni subotičke deklaracije.

"Došlo je vrijeme za pozitivan iskorak"

"Došlo vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji.

"Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je ukazala da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru - bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.

Ona je najavila da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također "ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti" prije nego je postala članicom EU-a.

"Držim i da taj proces euroatlantskog pristupanja može pridonijeti rješavnju otvorenih pitanja (između Hrvatske i Srbije) kako bi se na ovom prostoru razvijali dobrosusjedski odnosi", rekla je Grabar-Kitarović.

"Ima previše ugroza..."

Ona je ocijenila kako "ima previše ugroza s kojima se suočavamo i jedni i drugi da bismo ih ignorirali i mislim da zajednički moramo raditi, posebno naše službe, pa čak i oružane snage, kako bismo osigurali siguran i prosperitetan život u našim državama".
Istaknula je da nije riječ samo o obavještajnoj suradnji, posebno ukazavši da, kad je riječ o terorizmu, "nikada ne znate tko, kada i gdje će biti žrtva terorističkog napada".

"Tu moramo puno surađivati, ali tu je i pitanje organiziranog kriminala između dviju država, krijumčarenje ljudi, droga i oružja i slično, kako nitko ne bi predstavljao prijetnju državnom poretku bilo kojoj od naših država", rekla je Grabar-Kitarović.

Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Vučića bit će održan večeras u Palači "Srbija" od 18 sati, a očekuje se više od 60 svjetskih dužnosnika među kojima dvadesetak šefova država i vlada, te oko 5.000 uzvanika kojima će predsjednik Srbije biti domaćin u šest za ovu prigodu posebno uređenih salona koji svjedoče o najbitnijim povjesnim trenucima Srbije. (Hina/M.B.Đ.)