Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahorov poziv Sanaderu

'Htjeli smo spriječiti referendum štetan za RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da je slovenskog veleposlanika u Zagrebu Milana Adamiča Oražena ovlastio da hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu uputi službeni poziv za susret, potvrdivši spremnost da to bude što prije, uvjeren da bi to pomoglo izlazu iz stanja nastala pošto je njegova Vlada blokirala otvaranje i zatvaranje većine pregovaračkih poglavlja na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

'Spreman sam na susret s hrvatskim premijerom, osobito ako bi na njemu sudjelovali i ministri vanjskih poslova', rekao je Pahor novinarima u Ljubljani.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Nitko ništa ne zna Pahor nema informaciju da je Sanader u Sloveniji

Slovenska Vlada je blokiranjem pregovaračkih poglavlja, u kojima bi Hrvatska mogla prejudicirati granicu, zaštitila svoj nacionalni interes, rekao je Pahor i dodao da bi sastanak s hrvatskim premijerom omogućio uvod u rješenje koje bi omogućilo da Hrvatska nadoknadi sadašnji zastoj.

'Moja inicijativa pokazuje da na slovenskoj strani postoji politička volja da se zaplet riješi. Nadam se da je tako i na drugoj strani budući da razumijem interes Hrvatske da ubrza pregovore. To je njezin vitalni interes', rekao je Pahor.

>> 'Slovenija je za nov pristup i dijalog'

'Ako pitanje prejudiciranja granice riješimo na odgovarajući način, mogu zamisliti situaciju u kojoj će Hrvatska ovaj zastoj brzo nadoknaditi, a isto tako relativno uspješno u kratku razdoblju i završiti', rekao je Pahor.

>> Uvjeren u brzo rješenje slovenske blokade

Pahor je ponovio da bi za rješenje pitanja između Slovenije i Hrvatske bilo potrebno više susreta, no da bi se problem mogao riješiti već u vrijeme češkog predsjedanja EU-om bude li volje na hrvatskoj strani.

>> Mesić o bojkotu: 'Nema razloga da idemo tuk na utuk'

Rekao je također da je rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom za Sloveniju pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa, pa ga je zato otvorio na početku svog mandata, kako se to pitanje ne bi zaoštrilo i dovelo do referenduma na kojemu bi postojala opasnost da Slovenci odbace pristupni sporazum Hrvatske s EU-om pošto završi pregovore.

Takav bi referendum, po Pahorovim riječima, zatrovao međusobne odnose i izazvao štetu koja se ne bi mogla popraviti. Nadam se da će Hrvatska shvatiti razloge zašto nije došlo do rješenja u razdoblju francuskog predsjedanja EU-om, dodao je.

'Za Sloveniju je bitno da u pristupnim materijalima ne bude dokumenata ili referenca u kojima se poziva na dokumente koji nisu predmet pregovaračkog procesa, i koji bi se mogli shvatiti kao prejudiciranje granice', objasnio je Pahor sadašnje stajalište Slovenije o uvjetima za nastavak pristupnog procesa Hrvatske i Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene