Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić o bojkotu slovenskih proizvoda

Mesić o bojkotu: 'Nema razloga da idemo tuk na utuk'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska mora na visokoj civilizacijskoj razini rješavati problem slovenskog blokiranja hrvatskih pregovora s Europskom unijom, rekao je u petak predsjednik Republike Stjepan Mesić i pozvao Hrvatsku neka se suspregne od želje da uzvrati istom mjerom.

Slovenija je u petak u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji Europske unije za Hrvatsku, blokirala otvaranje i zatvaranje deset poglavlja u pristupnim pregovorima Zagreba s Europskom komisijom, tvrdeći da se u njima prejudicira hrvatsko rješenje za međugranični spor dviju susjednih zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Naše prijateljstvo ne smije biti narušeno' Slika nije dostupna Slovenci bi u EU radije vidjeli Srbe nego Hrvate

>> Tuerk: Nisu nam potrebne lekcije zbog Hrvatske 

>>
Francuzi žalosni zbog hrvatskog neuspjeha

Takvo stajalište Slovenije izazvalo je negativne reakcije u Hrvatskoj, a u dijelu javnosti i glasne pozive na bojkot slovenskih proizvoda.

Mesić tvrdi da moramo biti na visokom civilizacijskom nivou i rješavati probleme 'Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo', rekao je Mesić.

Nema razloga da idemo 'tuk na utuk', slikovito se izrazio predsjednik kako bi hrvatskoj javnosti poručio neka se suzdrži od želje da susjedima uzvrate istom mjerom.

'To nije sadržajni put', rekao je Mesić u petak poslije podne nakon svečanog primanja koje je japansko veleposlanstvo priredilo u čast 75. rođendana cara Akihita.

Mesić je u četvrtak, kada je objavljeno da će Slovenija na Međuvladinoj konferenciji ustrajati na blokadi pregovora, rekao da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već Europske unije, odnosno Bruxellesa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene