Kako će se nadoknaditi dani štrajka (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Kako će se nadoknaditi dani štrajka (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Maturanti u Petoj splitskoj gimnaziji "Vladimir Nazor" pokrenuli su online peticiju "Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave", koju je potpisalo više od 5000 ljudi. Kažu da su podržali profesore u borbi za njihova prava, ali ne žele zbog toga blagdane provoditi u školskim klupama.


Sindikati prosvjetara napokon su postigli dogovor s Vladom i vratili se u škole, a sada su se u sindikate organizirali učenici koji će zbog štrajka morati dodatno odrađivati nastavne dane. Splitski maturanti na to ne žele pristati, pa su osnovali svoj "sindikat" u Petoj splitskoj gimnaziji "Vladimir Nazor". Radi se o grupi na društvenim mrežama koja je okupila oko 1500 učenika, a online peticiju "Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave" potpisalo je više od 5000 ljudi.

Ilustracija: GettyImages Nenastavno osoblje kreće u štrajk? "Izigrani smo i prevareni. Ovo što su napravili je jedna velika glupost i debakl"

Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!"

Maturanti ne žele da im zbog štrajka prosvjetara oduzimaju od praznika.

"Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan", obraćaju se svojim kolegama u klupama diljem zemlje splitski maturanti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svoje su profesore podržavali u štrajku za njihova prava, ali sada oni žele da se poštuju njihova.

"Ali sad nam se čini da smo najviše nafrkali mi maturanti. Nastava završava krajem svibnja, a već 18. lipnja imamo esej. A 3. lipnja je, recimo, već kemija. Fakulteti nisu htjeli pomaknuti upisne rokove, matura nije odgođena i sve nam se to čini previše. Već dva puta ove godine se uhodavamo u nastavu, još se nije počelo raditi kako treba. Znate kako je kad razbijate ritam", rekao je maturant Goran.