Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenici bojkotirajku nastavu

POBUNA U SPLITU Roditelji ljuti jer je škola zaposlila novu učiteljicu, no Zakon je jasan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici 3. c razreda već drugi dan ne dolaze na nastavu. Roditelji ih ne žele slati jer negoduju što su u novo odijeljenje raspodijeljenji učenici koji prije ove školske godine nisu bili u istom odijeljenju.

Drugi dan zaredom svih 19 učenika 3. c razreda Osnovne škole Plokite u utorak nije pohađalo nastavu jer njihovi roditelji traže da se na posao vrati učiteljica koja je razred vodila u prvom polugodištu, a budući da su Školski odbor i ravnatelj škole odbili su njihov zahtjev, najavili su da će u srijedu odlučiti hoće li im djeca i dalje bojkotirati nastavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe"

"Roditelji ustrajavaju na tome da se na posao vrati Ana Domazet, koja je 3. c razred vodila u prvom polugodištu, te da se poništi natječaj na kojem je to radno mjesto dobila druga kandidatkinja jer smatramo kako se nisu poštovali pedagoški standardi budući da nas nitko ništa nije pitao pri zapošljavanju nove učiteljice", rekao je predstavnik roditelja Jurica Topić.

On je poslijepodne sa skupinom roditelja sastao s ravnateljem te škole Matom Vuković i zaposlenima u njoj, a na sastanku je bio i predstavnik Školskog odbora.

"Razočarani smo što nije prihvaćen naš glavni zahtjev da se zbog poštovanja pedagoških standarda, koji podrazumijevaju uvažavanje mišljenja roditelja, učiteljica Domazet vrati na posao jer smo zadovoljni njezinim radom s djecom", rekao je Topić.

Žali što se u prevladavanje teškoća u toj školi nije uključio nitko od mjerodavnih - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Prosvjetna inspekcija, a roditelji su ih izvijestili o stanju u školi. Po Topićevim riječima, nezadovoljni roditelji vjerojatno u srijedu donijet će odluku o tome hoće li njihova djeca i dalje bojkotirati nastavu u splitskoj Osnovnoj školi "Plokite".

Ravnatelj te škole Mate Vuković priopćio je kako su postupci prilikom zapošljavanja nove učiteljice bili u skladu sa zakonom, te da je on za radno mjesto učiteljice predložio kandidatkinju iz natječaja koja ima najduži staž na Zavodu za zapošljavanje, s čim se složio i Školski odbor.

"Svjestan sam da se roditeljima ne mora svidjeti izbor nove učiteljice, ali to nije razlog da djeci uskraćuju nastavu", istaknuo je Vuković u priopćenju, dodajući da se nova učiteljica može pokazati još kvalitetnijom.

Po njegovu tumačenju, da bi roditelji ostvarili svoje želje pri izboru učiteljice za svoje djece, trebalo bi provesti "značajne promjene" zakona.

"Školski odbor ne može retroaktivno promijeniti zakonski donesenu odluku", poručio je ravnatelj reagirajući na zahtjeve nezadovoljnih roditelja da se poništi natječaj na kojem za učiteljicu nije izabrana Ana Domazet nego druga kandidatkinja.

Kako je rekao, "na početku školske godine u novoformiranom 3. c razredu bilo je nužno zasnovati radni odnos s učiteljicom". Kao ravnatelj, istaknuo je Vuković, u skladu sa zakonom, s učiteljicom Domazet sklopio je ugovor o radu na određeno radno vrijeme, do izbora kandidata na natječaju.
(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene