Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spisi o slučaju 'selotejp' uskoro sele u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnje odluke Vrhovnog suda da se suđenje u tzv. slučaju selotejp preseli iz Osijeka u Zagreb, svi će spisi ovih dana biti prebačeni na Županijski sud u Zagrebu, kazao je danas predsjednik Županijskog suda u Osijeku Ninoslav Ljubojević.

Tijekom dana dobit ćemo odluku Vrhovnog suda, a nakon toga u dogovoru sa Županijskim sudom u Zagrebu proslijedit ćemo im sve spise, rekao je Ljubojević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavašove završne riječi na suđenju 'To je politički proces u režiji HDZ-a i medija' Slika nije dostupna Nakon godinu i pol Gotov dokazni potupak na suđenjima za 'garažu' i 'selotejp'

Na pitanje može li komentirati pretpostavke da ta odluka znači
nepovjerenje u Županijski sud u Osijeku, Ljubojević je rekao da ne može komentirati odluku Vrhovnog suda, koja je donesena u skladu sa zakonom.

Na pitanje može li to poskupjeti postupak, kako smatraju Glavaševi odvjetnici s obzirom na velik broj svjedoka iz Osijeka, rekao je da "postoje razne mogućnosti, između ostalog i videolink".

Vrhovni sud jučer je prihvatio zahtjev državnog odvjetnika Mladena Bajića da se suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ubojstva srpskih civila na obali Drave u Osijeku 1991. godine, prebaci iz Osijeka na Županijski sud u Zagreb, gdje se protiv Glavaša vodi drugi postupak, poznat kao "slučaj garaža". 

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u obrazloženju navodi kako je na zahtjev pristao jer "treba otkloniti bilo kakvu mogućnost utjecaja, pa i samu sumnju o
pritiscima ili utjecajima na svjedoke" od strane optužbe ili obrane. Uvažio je i Bajićevo mišljenje da je ekonomičnije ako se oba postupka vode na jednom sudu.

Odvjetnici Branimira Glavaša smatraju kako je ta odluka Vrhovnog suda "još jedan dokaz" da se želi omogućiti da se političkim sredstvima djeluje na sud.

Odvjetnik Dražen Matijević je rekao da "nema govora" o smanjenju troškova jer "250 svjedoka koji će putovati iz Osijeka u Zagreb idu na teret poreznih obveznika".

Obrazloženje rješenja predsjednika Vrhovnog suda o prebacivanju sudskog postupka iz Osijeka u Zagreb kako bi se otklonile sve mogućnosti utjecaja na svjedoke "u suprotnosti je s Kaznenim zakonom jer nakon što su svjedoci u istražnom postupku ispitani, njihovi iskazi su pravovaljani", kazao je Matijević.

Dodao je kako će u ime svoga branjenika Branimira Glavaša uložiti žalbu Ustavnom sudu, budući da se na odluku Vrhovnog suda nema pravo žaliti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene