Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitska dvorana Spaladium pod istragom je županijskog državnog odvjetništva. To je danas potvrđeno i u splitskoj gradskoj Upravi.


Otpočetka se pričalo da će Spaladium biti omča oko vrata gradu Splitu. Dvorana zjapi prazna,koncerata malo i ništa. Dogradnja komercijalnog dijela uz dvoranu je počela pa stala i sada je tamo ruglo od betona, željeza i močvare te izgleda strašno. A mjesečno za najam dvorane grad plaća 3,5 milijuna kuna i tako bi trebalo biti sljedećih 30 godina. Točnije, Splićani bi Spaladium platili milijardu i 260 milijuna kuna. Istragu konačno pokreće državno odvjetništvo koje je od grada zatražilo sve ugovore vezane za preskupu dvoranu. Da su dokumenti zatraženi, potvrdila nam je gradska uprava.

Vezani članci Poplava Njemačka Njemački političar pod istragom: Bit će optužen za ubojstvo iz nehaja jer nije na vrijeme upozorio stanovništvo na poplave? Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4 Novi obrat u istrazi misteriozne smrti Dženana Mamića: Petero optuženih zbog sumnje da su prikrivali dokaze, među njima djevojka ubijenog mladića i njezin otac

Plesala je jedno rukometno prvenstvo, no novih događanja nema na vidiku, a plaćamo je svaki mjesec suhim zlatom. Građani su uvjereni, netko je uzeo dobru novčanu proviziju, sjećamo se da su se dvorane po svaku cijenu morale izgraditi. To nam je uporno isticao i premijer Sanader. Podsjetimo , donedavno vladajući splitski HDZ i njihov gradonačelnik Ivan Kuret, potpisali su ugovor. Po njemu, tri tvrtke - Konstruktor, IGH i Dalekovod, izgradili su dvoranu za koju će grad Split 30 godina plaćati najam. Mjesečni najam već plaćamo i to 3,5 milijuna kuna. U 30 godina najma trebalo bi dakle platiti milijardu i 260 milijuna kuna, za dvoranu.

Dvorana bez komercijalnog dijela - Split oštećen za 100 milijuna kuna

Građani su gunđali da je dvorana preskupa, ali tko ih je ikada išta pitao. Tek nedavno Županijsko državno odvjetništvo samo je zatražilo sve dokumente o dvorani na uvid. Kerumova gradska uprava samo je isporučila dokumente. Kao šećer na kraju, HDZ - ov gradonačelnik Kuret je na samom odlasku sa mandata potpisao da ulagači u dvoranu - Konstruktor, IGH i Dalekovod još ne moraju izgraditi komercijalni dio uz dvoranu. Ranije su se obavezali podići poslovni centar, neboder od sto metara i goleme garaže. Kuretovim potpisom, Split je izgubio oko 60 do 100 milijuna kuna komunalne naknade u ovoj godini. Sada ulagači kažu nemaju novca za tu gradnju, a nedovršeno ruglo stoji. Obećali spektakl a ostavili žicu, beton, močvaru.

Otišli i Amerikanci

Dvoranu su napustili i Amerikanci, koji su od početka godine uspjeli organizirati tek nekoliko događanja su otišli. Ulagači, Konstruktor, IGH i Dalekovod sada to vode sami preko svoje agencije. No i oni su u tri protekla mjeseca pokrenuli tek jedan koncert što je ravno nuli. Splićani to plaćaju 3,5 milijuna kuna mjesečno i sve skupa zaista zaslužuje poštenu istragu.