Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rasplamsao se požar, ljudi napuštaju otok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nečujmu na otoku Šolti, nakon što je noćas lokaliziran, požar se danas oko 16 sati ponovno rasplamsao. Uz to gori i u Stomorskoj, te Gornjem Selu, a tri su se požara u jednom trenutku počela spajati. Stanovništvo je pozvano da se pripremi za evakuaciju.

Do organizirane evakuacije s otoka Šolte ipak nije došlo, no mnogi su zbog straha samoinicijativno napustili otok.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Veliki broj mještana ostao je pomoći vatrogascima u gašenju vatre koja je tijekom poslijepodneva u nekoliko navrata prijetila kućama.

Vjetar je stao i sada ide na ruku gasiteljima. Najvažniji udar vatre je zaustavljen.

'Vatrogasci su zaustavili vatru nadljudskim naporima. Front je ogroman te ne možemo reći da je požar ugašen. Gase se rubovi', izjavio je Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski. 

Noć pada i dalje sve ovisi o vjetru i njegovom smjeru. Gasitelji se više ne mogu osloniti na pomoć iz zraka, pa im preostaje samo nadati se kako neće ponovno početi puhati.

Sve su pripreme za evakuaciju izvršene ukoliko ona zaista bude nužna. Na sreću do toga još uvijek nije došlo. 

'Ako bude trebalo stanovništvo će biti zbrinuto', izjavio je Felicio Parčina, ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe Split.

Neven Ljubičić iz Centra za zaštitu i spašavanje čitavo je poslijepodne upozoravao kako je bitno da ne nastane panika. No mnoge je ona ipak uhvatila, pa su trajektima prevezeni u Split.

U gašenju požara sudjeluje oko 300 gasitelja, uz vatrogasce tu je i vojska.

Prema riječima načelnika općine Nečujam Ante Ruića policija je zatražila pojačanje kako bi utvrdila stvarne uzroke tolikog broja požara.

U Nečujam je uplovio još jedan trajekt ukoliko bi bilo potrebno evakuirati stanovništvo. Iz Splita je stigao i katamaran. 

>> Požar na Šolti pod kontrolom 

>> Odgođena evakuacija sa Šolte

Požar se u jednom trenutku toliko rasplamsao da kanader i helikopter zbog gustog dima nisu mogli sudjelovati u gašenju. 

Nečujam i Stomorska nemaju struju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene