Prosvjed socijalnih radnika, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Prosvjed socijalnih radnika, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska komora socijalnih radnika priopćenjem se oglasila o slučaju oca s Paga koji je svoje četvero djece bacio s balkona te ističu kako socijalni radnici nisu stručnjaci zaduženi za procjenu uzroka ponašanja.


Nakon što su pojedini mediji objavili da je prema nalazima tima vještaka otac u trenutku kad je počinio zločni bio smanjeno ubrojiv, Komora podsjeća da je riječ o osobi kojoj je zbog teške dijagnoze potrebna pomoć sustava zdravstva.

"U interesu javnosti, HKSR želi ponovno skrenuti pažnju i izraziti zabrinutost da je krajnje opasno i nepravedno odgovornost za radnje korisnika socijalne skrbi pripisati stručnjacima koji rade u sustavu! Ljudsko ponašanje se vrlo teško može predvidjeti i kontrolirati. Kad se radi o promjenama ponašanja uslijed zdravstvenih razloga, socijalni radnik NIJE stručnjak zadužen za procjenu uzroka ponašanja", poručuju.

U Komori navode da se socijalni radnici svakodnevno susreću s osobama koje imaju duševne smetnje te podsjećaju na ubojstvo dvoje socijalnih radnika u Đakovu.

"Svakodnevno socijalni radnici susreću osobe koje imaju duševne smetnje, a koje su prijavljene zbog nasilja u obitelji, čiji liječnici smatraju kako njihovo ponašanje nije uzrokovano psihičkom bolesti te nije potrebno liječenje, barem ne prisilno liječenje. Socijalni radnici rade sa starijim, nemoćnim i osobama s duševnim smetnjama kod kojih je došlo do progresije duševnog oboljenja te ne mogu naći mjesta u bolnicama za njihovo liječenje niti smještaj, a oni više ne mogu samostalno živjeti. Zbog sličnih razloga dvoje naših kolega usmrtila je osoba s duševnim smetnjama u Centru za socijalnu skrb Đakovo – neadekvatne međuresorne suradnje", tvrde u Komori.

Upozoravaju kako se svaljivanjem krivnje na jedan sustav događa to da se ne otvara pitanje odgovornosti ostalih sustava zaštite.

Vesna Bedeković (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Bedeković: "Socijalnim radnicima status službene osobe i uvođenje fizičke i tehničke zaštite"

Radnica postavljaju detektore metala (Foto: Dnevnik.hr) Galama i psovke na djelatnike Centra za socijalnu skrb u Đakovu: Prilikom postavljanja detektora metala zabilježen novi incident

"Stalno predlažemo suradnju i zajednički rad svih sustava jer je to jedini ispravni put najbolje zaštite korisnika. Upravo zato pozivamo sve dionike koji skrbe o svim našim zajedničkim korisnicima na suradnju i aktivan pristup u brizi za pojedince i obitelji.

Dosadašnji način izvještavanja većinom je temeljen na pripisivanju isključive odgovornosti sustavu socijalne skrbi, ponajviše socijalnim radnicima, ne uzimajući u obzir stvarnu nadležnost socijalnih radnika u pojedinim slučajevima i ovisnost o spremnosti drugih sustava na suradnju. Navedenim postupanjem medija napravljena je teško popravljiva šteta socijalnim radnicima, a posredno time i korisnicima o kojima skrbimo", kažu u Komori te zaključuju kako majka, djeca i teško bolesni otac u ovom slučaju i nadalje trebaju pomoć zajednice i svih sustava koji se bave zaštitom te traže od medija da ih zaštite od daljnje estradizacije.