Suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre
Suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Pixsell

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio žalbu optuženice. Potvrdili su prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu, čime je postala pravomoćna presuda kojom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva. Osuđena je na kaznu zatvora od 15 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 16. veljače 2019.


Optuženica je osuđena zbog ubojstva sestre. Usmrtila ju je prije 20 godina u obiteljskoj kući. ''Tupotvrdim je predmetom u brzom slijedu zadala više udaraca u glavu sestri koja je ležala. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla. Potom je tijelo omotano plastičnim vrećama stavila u škrinju'', stoji u presudi Vrhovnog suda.

Detalji presude otkrivaju kako je tijelo dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u škrinji u domu optuženice i prikriveno vrećicama sa smrznutom hranom. Poklopac škrinje bio je zalijepljen da je nitko ne može lako otvoriti. Škrinja se nije koristila u domaćinstvu iako je ostala uključena u struju 19 godina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i mjeri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Riječ je o najvišoj propisanoj kazni za kazneno djelo ubojstva prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela. Optuženica je majka troje djece. Dvoje ih je maloljetno.

No ta okolnost, stoji u presudi, nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti. ''Otegotna okolnost je dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu'', pojašnjavaju.

Ističu kako je to kazneno djelo počinila s najvišim stupnjem krivnje - izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti. ''Tijelo žrtve je cijelo vrijeme držala u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo. Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine'', priopćili su sa suda. Dodaju kako skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela.

Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog

Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

''Izrečenom kaznom izrazit će se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela. Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ta kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni'', istaknuli su u priopćenju iz Vrhovnog suda.