Vrhovni sud
Vrhovni sud Foto: Zeljko Lukunic

Vrhovni je sud odbio žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu od 11 godina zatvora kojom je zagrebački Županijski sud kaznio majku jer je ugušila svoju novorođenu bebu.


Presuda je time postala pravomoćna, a majci će u kaznu biti uračunato vrijeme u istražnom zatvoru, gdje se trenutačno nalazi. Prema presudi majka je, nakon što je u kući bez pomoći rodila živo dijete, rukom zatvorila djetetove dišne putove, pa se novorođenče ugušilo.

Vrhovni sud smatra da je 11 godina zatvora kazna koja optimalno odgovara svrsi kažnjavanja. Olakotne okolnosti kao što su neosuđivanost, smanjena ubrojivost, nepovoljne socioekonomske prilike, kažu, nisu dostatne da bi se svrha kažnjavanja mogla postići blažom kaznom.

Ističu da je optuženica zločin počinila kao majka troje djece, od kojih je dvoje još otprije smješteno u udomiteljsku obitelj. U međuvremenu je pokrenut postupak posvojenja za treće dijete.

Kinderbeti Lista djece koje čekaju posvojenje sve dulja, ali birokracija je neumoljiva: "Možete si misliti što djetetu znači čekanje od tri godine"

Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

"Optuženica ima obilježja ovisnog poremećaja ličnosti. Roditeljski status i činjenica da je tijekom kaznenog postupka zasnovala zajednicu s novim partnerom i rodila još jedno dijete nema značaj olakotne okolnosti koja treba rezultirati umanjenjem kazne", izvijestio je Vrhovni sud.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju