Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽELI KAZNU ODSLUŽITI U BIH

Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog

Aktualno Galerija Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 1 Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Mamić - 1 Zoran Mamić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Grubeša Josip Grubeša Foto: DNEVNIK.hr +4 Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 3 Galerija 1/9 >>
Mamić je otkrio da se ne planira vratiti u Hrvatsku te je podnio Molbu za izdržavanje kazne u BiH. Reakcija iz pravosudnih krugova ne manjka.

Nakon što je Zoran Mamić objavio da se neće vratiti u Hrvatsku, te da je nadležnom zagrebačkom Županijskom sudu podnio Molbu za izdržavanje kazne u Bosni i Hercegovini, na tom sudu potvrdili su da su primili njegovu molbu te da će o njoj odlučiti sutkinja izvršenja.

''Kada Ministarstvo pravde BiH dobije pravosnažnu presudu u ovom slučaju iz Republike Hrvatske, onda mi tu presudu prosljeđujemo nekom od sudova BiH naravno prema presudi utvrđuje nadležnost određenog suda unutar BiH i bilo bi jako neozbiljno i nekorektno da ja prejudiciram kakav će biti sudski epilog'', govori ministar pravde BiH, Josip Grubeša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Ispitani policijski nasilnici u Mostaru: Prijeti im pet godina zatvora za premlaćivanje mladića

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVEZANO S PARNICOM SEVERINE I POPOVIĆA? USKOK pokrenuo istragu protiv zagrebačkog gradskog zastupnika Gzima Redžepija, objavili i detalje

Vrhovni sud je pak reagirao na tvrdnje iz Ministarstva pravosuđa. Poručuju kako nije posao izvršne vlasti tumačiti kakva bi odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla biti. Sad se očekuje odluka sutkinje izvršenja o molbi Zorana Mamića.

''U slučaju, ukoliko dakle sudac izvršenja smatra da nema osnova, znači da se radi o neosnovanoj zamolbi iz određenog razloga, onda će on zapravo nastaviti redovnu proceduru sukladno zakonu o izvršenju kazni zatvora'', objasnio je Krešimir Devčić sa Županijskog suda u Zagrebu.

Zoran Mamić u Hercegovini čeka odluku hoće li mu molbu za izdržavanjem kazne u BiH biti prihvaćena.

"Ona može smatrat da je molba osnovana i proslijedit je putem ministarstva pravosuđa nadležnom pravosudnom tijelu BiH'', objašnjava Krešimir Devčić.

Ali, može i odbiti molbu. Ako je Mamić nedostupan, slijedi ''raspisivanje tjeralice, europski uhidbeni nalog i dok se osoba ne pronađe''.

Bosna i Hercegovina dosad nije bila sklona izručivati svoje državljane. Ministar pravde BiH kaže nikakvu dokumentaciju još nisu dobili, ni od Mamića, opisuje moguće scenarije:

"Jedino ako bi bila kazna do godine dana ona je moguća u BiH da se zamijeni za novčanu kaznu, sve ostale kazne su nezamjenjive za novčanu kaznu", govori Grubeša.

BiH kaže nije oaza za bjegunce od hrvatskog pravosuđa.

"Imamo dosta primjera u ovoj pravosudnoj suradnji s Republikom Hrvatskom gdje su neke osobe koje imaju dvojno državljanstvo iz BiH otišle u Hrvatsku i isto tako čekaju izvršenje odnosno priznanje presude iz BiH", objašnjava.

U mjesec dana od pravomoćne presude Zoran Mamić je dva puta napuštao državu, pri trećem odlasku nije se ni vratio. Sa suda su više puta poručili da nisu imali temelja za mjere opreza, iz ministarstva pravosuđa su se pozivali i na te zakonske mogućnosti. Sad su pomirljiviji.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 2 SLUČAJ MAMIĆA I OSTALIH Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona"

Pročitajte i ovo Učionica, ilustracija - 4 OBJAVILI PODATKE Poražavajući rezultati: Po podacima Ministarstva, više od 60 posto nastavnika i školskog osoblja ne želi se cijepiti

"Zakonodavni okvir je dopuštao da se izrekne mjera opreza, da se to pokuša spriječiti, makar je pitanje da li bi i to spriječilo eventualni bijeg ako je postojala čvrsta odluka, ali nisu postojale činjenične pretpostavke posebno imajući u vidu da se konkretna osoba tri ili više godina koliko je trajao postupak sasvim odgovorno donosila prema sudu, dolazila na sve rasprave", izjavio je Juro Martinović.

Ništa nije upućivalo, kaže, da bi Mamić mogao povući ovakav potez, a njegov brat Zdravko, ustavnom je tužbom, u kojoj navodi niz povreda, putem odvjetnika, Veljka Miljevića, zatražio "da se zastane s postupkom upućivanje na izdržavanje kazne zatvora do odluke o ustavnoj tužbi".

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene