Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govorila kroz plač

Pogledajte šokantno svjedočenje Smiljane Srnec: "Nisam ubila sestru. Nedostaje mi od dana kada je nestala. A svjedoci? Oni su kriminalci i zlostavljači"

Nastavak suđenja Smiljani Srnec
Nastavak suđenja Smiljani Srnec DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nastavak suđenja Smiljani Srnec Galerija 1/1 >>
Na sudu u Varaždinu nastavilo se suđenje Smiljani Srnec, osumnjičenoj da je prije 20 godina ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo skrivala u zamrzivaču. Kroz suze je rekla da nije kriva i da nikome iz obitelji ne bi naudila. Za svjedoke je rekla da su nevjerodostojni, a nije zadovoljna ni postupanjem čakovečke policije.

Smiljana Srnec, osumnjičena da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njezino tijelo 18 godina skrivala u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu, danas je opet stigla na varaždinski Županijski sud. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

U sudnicu je došla držeći papire na kojima je bio rukom ispisan tekst. Vidno je uzbuđena, povremeno se činilo kao da teško diše

Javnost je prvi put mogla čuti njenu obranu. Pred suca je izašla i sama Smiljana Srnec.

"Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lijekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvijek smo si pomagale. Voljela sam je i uvijek ću je voljeti", rekla je i briznula u plač.

"Nikada nikome od svoje obitelji ne bih naudila. Ne razumijem zašto su u postupku ispitivani svjedoci su koji su vrlo malo poznavali naše odnose", nastavila je Srnec.

Prisjetila se svjedočenja ujne Nade Sabol, koja je rekla kako obitelji nisu bile u dobrim odnosima. 

"Osobe koje imaju kriminalnu prošlost"

"Bila je vrlo često kod nas, osobito kad je moja majka bila kod kuće. Obiteljski i rodbinski odnosi s mamine strane poremećeni su otkad znam za sebe. Ne znam zašto je lagala. Svi ti odnosi još su više poremećeni nakon smrti djeda 1996. Za sve te navode imam svjedoke. Smatram da prije njihova svjedočenja netko treba provjeriti njihovu prošlost i sadašnji način života. Odnose s drugim ljudima. Osobe koje imaju kriminalnu prošlost, osobe koje su sklone različitim opijatima, osobe koje su bivši alkoholičari, sadašnji alkoholičari, zlostavljači, koji su zlostavljali roditelje, djecu, sve je to zabilježeno. Ljudi koji su ilegalno prevozili imigrante, bavili se raznim ilegalnim i nedopuštenim poslovima, prijevarama, ne mogu biti vjerodostojni svjedoci. Osobito ne osobe koje su zbog svojih niskih pobuda napustile svoju obitelj, napustile svoju djecu. Ti svjedoci su tu svjedočili. Ne mogu reći svi, ali većina. To su osobe koje je i Jasmina za svog života izbjegavala. I o njoj su širili laži i tračeve“, govorila je Srnec.

Rekla je da je sud odbio svjedoke koji su mogli istinito i nepristrano svjedočiti.

Pobijala je i neke iskaze svjedoka pa je tako demantirala da sa susjedom Palfijem i svojim suprugom išla u Mađarsku, pogotovo ne na Veliku subotu 2001., kako je on rekao. Srnec kaže da su ona i suprug vezu započeli u prosincu te godine.

Rekla je i da je kćer Katarina nju i Jasminu zadnji put vidjela kad su joj ostavljale poklone za sv. Nikolu u prosincu 2000. godine. Kazala je da je bila u dobrim odnosima i sa Gordanom Sabol.

"Pomagala sam oko škrinje, bilo je puno leda"

"Nije istina da sam ju tračala. Može se vidjeti iz priloženih fotografija, da smo si cijelo vrijeme bile u dobre", rekla je.

Prisjetila se i događaja 15. i 16. veljače 2019., kada je počelo pomicanje škrinje.

"Nakon zajedničkog dogovora odlučili smo pomaknuti staru škrinju koja se nalazila ispod stubišta. Bila je dosta stara, više nije bila funkcionalna, kupili su je moji roditelji još 1987. Odvoz je bio dogovoren za ponedjeljak. S obzirom na to da je bila na jako nepristupačnom mjestu, trebali smo je nekako pogurati van. Podest je bio visok oko metar i nije se mogla do kraja otvoriti David je pokušao, ali nije uspio. Pomogla mu je Katarina. Ja sam im pomogla samo čistiti podloške kako bi lakše to maknuli. Teško su je pomaknuli s mjesta. Katarina ju je otvorila. Počeli smo je prazniti u petak. Ali s obzirom na ogromnu količinu leda nismo mogli nastaviti posao taj dan, nego smo nastavili sutra. Ostalo znate", rekla je i ponovo se rasplakala.

Govorila je i o otiscima prstiju koji su nađene na vreći u kojoj je u zamrzivaču bila umotano Jasminino tijelo. Rekla je da je te vreće ona i kupila. Baš kao i čarape kojima se koristila zajedno s Jasminom.

Osvrnula se i na postupke čakovečke policije. Kaže da nisu bili profesionalni.

"Ja i moja majka dale smo DNK uzorak krvi još prije 2008. godine. To je nestalo iz registra i morale smo to ponavljati. Samo majka, njoj su ga izvadili 2017. u Njemačkoj. Isto tako, nestali su podaci o poligrafu koji smo majka i ja obavile 21. 4. 2006. O tome podataka nema, ja poligraf moram ponoviti. Napravila sam ga svojom voljom. Rečeno je da nisam pristupila, a potpisala sam dokument o pristupanju. Bolesna sam 2015. izašla iz čakovečke bolnice. Nazvao me suprug i rekao da moramo ići u policiju na razgovor", rekla je i dodala da su ih tamo odvojeno ispitivali.

"Moja su djeca žrtve"

Rekla je su je ispitivači pokušali okrenuti protiv supruga i roditelja te da su je prisiljavali da potpiše izjavu o tajnosti. Rekla je i da se i njezin suprug žalio.

"Na putu kući suprugu je jedan inspektor rekao da je glup što nije iskoristio priliku da se sad riješi baba iz kuće. Točno tim riječima", kazala je Srnec. Rekla je i da su je na vještačenje odveli na čudan način.

"U Vrapču su me prisiljavali da se branim jer me psihijatar suočavao s izjavama svjedoka koje su se kasnije pokazale kao neistinite“, rekla je Srnec.

"Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila. Ne želim biti žrtva i ne želim da žrtve budu moja djeca. Oni već jesu žrtve. Ne želim da to budu moja djeca samo zbog nečije pokvarenosti, zlobe, laži, a može biti i nekih ambicija. O drugim stvarima ne bih željela govoriti i neću odgovarati na pitanja", završila je Srnec.

Sudac je nakon pauze rekao da je rasprava za danas gotova.

Svi u sudnici imali su maske. U sudnici su se pregledavale i fotografije s dokazima. Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović izuzeo je javnost kad su se pregledavale fotografije Jasminina tijela radi zaštite digniteta žrtve.

Zbog protuepidemijskih mjera novinari su suđenje pratili preko videolinka.

Slučaj koji je šokirao javnost

Tijelo Jasmine Dominić otkriveno je 16. veljače 2019. u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu, u kojoj je Smiljana Srnec živjela sa suprugom i djecom. Jasmina je nestala 2000. godine, a njezin nestanak prijavljen je 2005. O slučaju koji je šokirao javnost pisali su i svjetski mediji. Dan nakon pronalaska tijela uhićena je Smiljana Srnec.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene