Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u roku od mjesec dana

Završeno ročište za slučaj škrinja. Odvjetnik: "Smiljana je uhićena samo zato što je tada bila u kući. Vjeruje da će se vratiti svojoj djeci"

Aktualno Galerija Smiljana Srnec Smiljana Srnec Foto: DNEVNIK.hr Smiljana Srnec Smiljana Srnec Foto: DNEVNIK.hr Smiljana Srnec Smiljana Srnec Foto: DNEVNIK.hr +0 Smiljana Srnec Galerija 1/4 >>
Na Vrhovnom sudu održano je ročište o žalbi na presudu na slučaj Smiljane Srnec, koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora. Nakon ročišta sudac je najavio kako će odluku o žalbi objaviti prvostupanjski sud.

Vrhovni sud može potvrditi kaznu, preinačiti je, ali i vratiti suđenje na početak, pa čak i pustiti Smiljanu Srnec na slobodu. Državni odvjetnik nije se pojavio na ročištu, iako je bio pozvan, a Srnec je zastupao njezin odvjetnik Krešimir Golubić, koji je izvijestio o sadržaju žalbe. Tijekom iznošenja sadržaja žalbe Smiljana Srnec sve je u suzama promatrala putem videoveze iz zatvora u Varaždinu.

"Ne može se bez sumnje utvrditi tko je počinio kazneno djelo. Pogrešna je teza da je samo optužena vremenski i prostorno mogla počiniti kazneno djelo. Indicije na kojima se temelji presuda su pogrešne. Optužena nije dobila priliku braniti se", kazao je Golubić.

Odvjetnik je rekao kako žrtva u vrijeme nestanka nije živjela u Zagrebu te da su policijski službenici iznijeli netočne navode i da su pristrane osobe sudjelovale u procesu obdukcije.

"Nije utvrđeno čija je pronađena sijeda vlas. DNK tragovi bili su savršeno očuvani, a vještak ih je olako uputio na mjesto za koje zna da će propasti", rekao je Golubić.

Istaknuo je kako je oko škrinje bio niz osoba te da je očevid obavljen nestručno, kao i da je zanemaren pronađeni muški trag na čarapi kojom je bilo vezano tijelo

"Optužena nije mogla sama pomicati škrinju po kući", kazao je odvjetnik i podsjetio na dijagnozu skolioze Smiljane Srnec te dodao da je sud odbio zdravstveno vještačenje optužene.
Kazao je kako su roditelji podnijeli lažnu prijavu nestanka Smiljanine sestre Jasmine.

U jednom trenu usred izlaganja određena je kratka stanka jer se odvjetnik Golubić nije osjećao dobro. Nakon kratke stanke obrazlaganje je nastavljeno te je Golubić predložio da sud ukine prvostupanjsku presudu.

Nakon branitelja sudu se obratila i Smiljana Srnec, koja je samo kratko kazala kako se slaže sa svime što je odvjetnik rekao te nema što dodati.

Sudac Damir Kos zaključio je sjednicu i najavio kako će odluka biti objavljena putem prvostupanjskog suda.

Nakon sjednice, novinarima se obratio odvjetnik Golubić  i kazao kako će o odluci biti obaviješteni pismenim putem od strane prvostupanjskog suda u Varaždinu.

"Nijedan dokaz da je samo ona mogla počiniti djelo nije pronađen. Uhićena je samo zato što je tada bila u kući. Ona vjeruje da će Vrhovni sud ukinuti istražni zatvor i da će se vratiti svojoj djeci", rekao je. 

Najviši sud će odluku objaviti naknadno, najvjerojatnije u roku od mjesec dana.

Suđenje kakvo Hrvatska ne pamti

Suze, padanja u nesvijest, nevjerojatni detalji 20 godina čuvane tajne... Bilo je to suđenje kakvo Hrvatska ne pamti.

A takav je bio i zločin. 16. veljače 2019., u škrinji obiteljske kuće u Palovcu pronađen je leš. Bio je to prvi šok. Uslijedio je drugi, kad se posumnjalo, zatim i dokazalo da je riječ o Jasmini Dominić, djevojci nestaloj dva desetljeća ranije. Malo mjesto u Međimurju postalo je svjetska vijest.

Sve oči odmah su se okrenule prema Smiljani Srnec (45), sestri ubijene Jasmine. Je li moguće da je zatukla sestru, a zatim gotovo 20 godina živjela, jela i spavala uz njezin zamrznuti leš? To se zapitao i DORH, pa je majka troje djece već idući dan privedena. Navodno je Srnec brzo istražiteljima ispričala kako je sestru zatukla letvom.

"Ona je imala sve, a ja ništa", govorila im je, pisalo se po medijima. No nije puno vrijedilo, sve je rekla bez prisustva odvjetnika. Poslije Srnec više nikada nije priznala kako je ubila sestru.

Suđenje za ubojstvo Jasmine Dominić, čiji je nestanak prijavljen 2005., počelo je u listopadu 2019.

"Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lijekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvijek smo si pomagale.

Voljela sam je i uvijek ću je voljeti", iznosila je u svibnju 2020. svoju obranu, usput prozivajući sud da zove "nevjerodostojne svjedoke s kriminalnom prošlošću". Prije toga na ročištima su plakali i neki svjedoci, a svjedočenje je jedva dovršio i Smiljanin zet David.

"Bila je jedna vreća. Uzeo sam nož…" opisivao je kako su on i Smiljanina kći Katarina uopće našli zamrznutu pokojnicu. Pozlilo je i sudskoj vještakinji na jednom od prvih ročišta kad je ponovo vidjela fotografije s obdukcije. Izmjenjivali su se svjedoci, optuživali Smiljanu za loš odnos sa sestrom, za višegodišnje laganje.

Konačno, 30. lipnja 2020. Smiljana Srnec proglašena je krivom i nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Smiljani Srnec slučaj škrinja Kraj suđenja Smiljani Srnec, čeka se presuda: "Njena tvrdnja da nije ubila sestru ne znači ništa, dokaza je dovoljno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zločin šokirao hrvatsku Tijelo sestre čuvala u škrinji: Suđenje Smiljani Srnec među prvima kad varaždinski sud nastavi s radom

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene