Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smijenjeni istražitelj ratnih zločina:

"Lažu vam, predmet Ovčare u MUP-u nije postojao sve do 2017. godine. Božinović nije imao vremena!"

Nikola Kajkić (Foto: Dnevnik.hr)
Nikola Kajkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nikola Kajkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nikola Kajkić, bivši policijski istražitelj ratnih zločina počinjenih na Ovčari 1991., danas se na konferenciji za medije obratio javnosti nakon što je u veljači udaljen s čela policijskog tima zbog povrede službene dužnosti.

Kajkićev odvjetnik Branko Šerić kazao je kako bi volio da se dokazne radnje što prije izvedu kako bi se situacija što prije raščistila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VJEČNA RANA "Najteže je onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim": Djeca poginulih i nestalih odala počast žrtvama Ovčare Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti

"Ne bih volio da se ovaj događaj dovodi u vezu s prosvjedom u Vukovaru. Proces koji se vodi protiv Kajkića izmišljen je", kazao je Šerić.

Sam Kajkić rekao je kako je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

"Devet mjeseci radio sam na ovom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske", kazao je Kajkić i dodao kako je napravio i velik broj poligrafskih testiranja.

Poručio je kako su on i njegovi kolege radili "iznimno dobro" te je pripremljen spis od 26.000 stranica popraćen brojnim videozapisima.

Kazao je kako ne može govoriti o detaljima samog događaja.

"Žao mi je što osoba koju se cijeli slučaj tiče nije baš u potpunosti surađivala", kazao je Kajkić. 

Rekao je kako se ispitivalo 40 počinitelja zločina.

"Ne znam o kome se radi, a i da znam ne bih vam mogao reći. Nisam ni u jednoj stranci i svoj posao radim časno. MUP laže da se nije dovoljno dobro radilo na predmetu Ovčara. Ja sam napravio dobar posao i ne zamjeram si ništa. Bio sam na dobrom putu, ali rezultati su, ne mojom krivnjom, izostale. Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio", ističe Kajkić.

Kaže kako je 10 puta zvao ministra Božinovića da ga primi zbog predmeta Ovčare.

"On je samo kazao kako nema vremena", kazao je Kajkić i dodao da policijski istražitelji PU vukovarsko-srijemske rade u nezadovoljavajućim uvjetima.

Opovrgnuo sve optužbe

Kajkić je sve optužbe opovrgnuo, a iz Koordinacije braniteljskih udruga čiji je član poručuju: "Umjesto da se istražuju krvnici s Ovčare, istražuju se istražitelji krvnika s Ovčare, zaustavljaju se istrage." Posao koji je dosad napravila policija, kaže Zorica Gregurić iz Koordinacije, nije dovoljan u odnosu na prijave koje su slali institucijama.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić za Novu TV govorio je o slučaju Nikole Kajkića i okolnostima njegove smjene te kazao kako se Kajkić ogriješio o zakon i "mora odgovarati zbog svojih propusta".

Nije htio otkriti detalje istrage, već samo da je Kajkić zbog svega toga udaljen iz službe.

"Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice", poručio je Čelić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene