Ulaskom u novu godinu svi se nadaju starom normalnom. A sa starim normalnim opet će na površinu isplivati već poznate boljke. Potres i pandemija koronavirusa sve je druge probleme gurnula pod tepih. Kada oni izađu na površinu, i sindikati i poslodavci već znaju s čim će doći pred Vladu.

Galerija


Godina 2020. ona je koju svi želimo što prije zaboraviti. Koronavirus. Razorni potresi. Sve drugo kao da je stalo. Ali u idućoj, u nadi da će se sve vratiti na staro, sindikati u razgovorima s vladom imaju prioritete.

Vezani članci Andrej Plenković Merkel bi koordiniran pristup oko putovanja iz rizičnih područja, Plenković poručio: "Svaka država mora moći donositi odluke na temelju svojih procjena" Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Brojke opet rastu: U Hrvatskoj više od sto novozaraženih, provjerite kakva je situacija u vašoj županiji

"Vlada na kraju nije napravila ništa vezano uz rad trgovina nedjeljom i blagdanom iako je to bilo jedno od obećanja čak i predizbornih. S druge strane vlast se maksimalno trudila izgurati izmjene Zakona o radu upravo početkom jeseni gdje se vidjelo da to želi napraviti pod svaku cijenu", vjeruje sindikalist Krešimir Sever.

A ako pitate poslodavce iza njih je nikad teža godina. Nadaju se da će Covid-mjere potrajati i u idućoj. Fokusirani kako povući što više sredstava iz europskih fondova. Ali ono što ih vječno muči je porezna politika i parafiskalni nameti.

"Svugdje tamo gdje obveznici plaćaju, a ne dobivaju smislenu protuvrijednost za to, to treba pročešljati i ukinuti. I sva ona davanja bila ona porezna ili neporezna koja su produktivna treba zadržati, ali nažalost najveći dio tih paraporeznih davanja nema nikakvog smisla", uvjeren je direktor HUIP-a Damir Zorić.

Sve je palo na leđa ionako krhkog zdravstvenog sustava, koji je natukao jedanaest milijardi kuna dugova. Reforme stoje. Javni dug raste. Glomazni državni aparat u dvadeset godina, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny, doslovce se udvostručio.

"Bojim se da ćemo se samo osloniti na reforme koje dolaze iz EU. Domaćih reformi ne vidimo. Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima", poručio je.

A i bez koronakrize teško da bi u ovoj godini riješili vječan problem otkupa Ine. Kao i donijeli odluku koje borbene avione kupiti. No jedino što koronavirus i potresi nisu uspjeli zaustaviti je put ka Eurozoni.

"Izazovi su i dalje ispred nas, obvezali smo se na provedbu mjera kako dodatno pospješiti upravljanje državnom imovinom. Uvjete poslovanja dalje unaprijediti sustav sprečavanja pranja novca i financiranje terorizma, ali smo se obvezali i na ispunjavanje fiskalnih kriterija“, uvjerava ministar financija Zdravko Marić.

Premijer optimističan. Od proljeća očekuje novi zalet. Veliku nadu polaže u Europski novac. "Očekujemo gospodarski rast od pet posto. Očekujemo početak provedbe svih aktivnosti koje se odnose na nacionalni program oporavka i otpornosti, apsorpciju sredstava. Reforme i projekti", ne dvoji Andrej Plenković u boljitak.

Nakon izuzetno teške 2020., očekuje nas jednako tako gospodarski  neizvjesna 2021. godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr