Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kranjska kobasica dogovorom ostati slovenski kobasičarski brend, a u Europskoj uniji zaštićena kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom koji se proizvodi samo u Sloveniji.


Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da je Slovenija zadovoljna kompromisom oko kranjske kobasice koji je postignut s Hrvatskom, a koji će po njegovim riječima kroz dva tjedna potvrditi i Europska komisija, ali je isključio mogućnost kompromisa oko vina teran, gdje su Zagreb i Ljubljana u sporu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska ima 15 godina da Kranjskoj kobasici nađe drugo ime Slika nije dostupna Slovenski ministar 'diže tenzije': O ponašanju Hrvatske već sam obavijestio EK!

'Mi smo zadovoljni rješenjem za kranjsku kobasicu jer smo postigli ono što smo željeli', rekao je Židan za televizijsku postaju A-kanal.

Židan je pojasnio da će kranjska kobasica dogovorom ostati slovenski kobasičarski brend, a u Europskoj uniji zaštićena kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom koji se proizvodi samo u Sloveniji, iako će ga hrvatski proizvođači pod istim imenom kao i do sada moći raditi i prodavati još punih 15 godina, dok ne promoviraju vlastiti brend, kako ne bi pretrpjeli materijalnu štetu.

Hrvatska ima 15 godina da Kranjskoj kobasici nađe drugo ime

'Kompromis s Hrvatskom je dobar iako smo željeli da prijelazni period za hrvatske proizvođače bude kraći', kazao je Židan.

Židan se pohvalno izrazio i o dogovoru s Hrvatskom koji je suzbio prijepore oko zaštite istarskog pršuta, ali je izjavio da Slovenija glede zaštite vina teran ostaje na svojim dosadašnjim pozicijama.

'Slovenija je u Europskoj uniji registrirala teran kao svoje autohtono vino, Hrvatska tada nije uložila prigovor, tako da to više ne može biti predmet političkih pregovora', kazao je Židan u razgovoru za A-kanal.(Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook