Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija predlaže Badintera za posrednika pri utvrđivanju granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada uputila je Hrvatskoj dokument o uređivanju otvorenih pitanja između dviju država u kojem se predlaže posredovanje bivšeg francuskog ministra pravosuđa Roberta Badintera u utvrđivanju međudržavne granice, javila je jučer navečer slovenska televizija POP TV.

STA koja je danas prenijela vijest navodi da je slanje dokumenta potvrdilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, no ono o sadržaju tog dokumenta nije željelo ništa reći jer bi otkrivanje detalja moglo naštetiti pregovaračkim pozicijama Slovenije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Slika nije dostupna Ljubljana: Održano savjetovanje o granici s Hrvatskom

Po POP TV-u, Ljubljana je Zagrebu između ostalog ponudila
posredovanje treće strane u rješavanju pitanja granice. To pitanje prošlog četvrtka razmatrali su prvo slovenska vlada, a potom parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

POP TV naveo je da bi se države trebale naknadno dogovoriti hoće li pri tome biti riječ o pravno obvezujućem arbitriranju ili o neobvezujućem posredovanju.

Badinterova komisija 90-ih godina bavila se pitanjem granica bivše SFRJ, a Badinter je od 1995. predsjednik OESS-ova Suda za pomirenje i arbitražu.

Prema slovenskoj televiziji Badinter bi tu ponudu za posredovanje prihvatio.

POP TV navodi i da već mjesecima između Ljubljane i Zagreba traju tajni diplomatski kontakti čak i na razini premijera te je to razlog zbog kojeg Slovenija očekuje pozitivni odgovor Hrvatske na njezinu inicijativu.

STA navodi da bi se dokument mogao baviti i ostalim otvorenim pitanjima, uključujući nuklearku Krško, štediše Ljubljanske banke te razgraničenje hrvatsko-slovenske ekološke zone u Jadranu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da se sa Slovenijom vode razgovori oko rješavanja otvorenih pitanja, ali da nikakav službeni slovenski prijedlog o uključivanju treće strane u rješavanje graničnih pitanja nije primljen.

"Intenzivni razgovori traju i vode se na raznim razinama. Kao jedna od mogućnosti na njima je spomenut i Sud za pomirenje i arbitražu OESS-a", kazao je za Hinu glasnogovornik ministarstva Željko Belaj.

"Ministarstvo vanjskih poslova nije primilo nikakav službeni
prijedlog o uključivanju treće strane", kazao je Belaj, ne želeći
otkriti druge detalje o pregovorima sa slovenskom stranom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene