Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još je prerano

Slovenija još ne zna hoće li prihvatiti Rehnovu inicijativu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je kako je još prerano za odgovor na pitanje da li će Slovenija prihvatiti prijedlog koji je slovenskoj i hrvatskoj vladi predstavio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

'Prerano je reći da to podržavamo, za sada se radi samo o inicijativi i mnoge su pojedinosti još nejasne', rekao jer Žbogar u četvrtak kasno navečer za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Žbogar je u razgovoru podsjetio kako je Rehn u srijedu održao sa slovenskim državnim vodstvom prvi susret na kojemu je prezentirao ideje o mogućoj pomoći Europske komisije da se riješi granični prijepor Slovenije i Hrvatske koji bi omogućio da Slovenija odustane od daljnjeg blokiranja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samuel Žbogar 'Nismo pod pritiskom i nećemo u Haag' Slika nije dostupna Žbogar demantira austrijskog ministra 'Rehnova inicijativa ne razdvaja pitanje granice od pristupa otvorenom moru'

>> Rehn nije došao da prenosi slovenska stajališta

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV javila je u četvrtak da se inicijativa sastoji u zamisli da u graničnom sporu medijaciju preuzme tročlano 'vijeće mudraca' odnosno 'posredničko vijeće' u kojemu bi među ostalim bili Martti Ahtisaari i Robert Badinter. Komentirajući načelno takvo nagađanje, Žbogar je za STA rekao da ostaje 'mnogo nejasnoća', među ostalim i to 'kakav bi bio sastav i mandat takvog vijeća i raspored njegova rada'.

Glavna intencija slovenske vlade je da osigura čvrst granični okvir za rješenje spora i da se to postigne još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Slovenska privatna televizijska postaja POP-TV u četvrtak je objavila da bi članovi zamišljenog 'vijeća mudraca' bili dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od najistaknutijih međunarodnih mirovnih posrednika Martti Ahtisaari, te umirovljeni francuski ustavni sudac Robert Badinter, poznat na prostoru bivše Jugoslavije i po arbitražnoj komisiji koja je po njemu dobila ime, a koja je prilikom raspada bivše SFRJ presudila da su disolucijom nekadašnje države republičke granice postale državnim.

Žbogar je u razgovoru za STA rekao da konkretna imena koja se spominju kao medijatori ne može komentirati. Još u vrijeme dok je Slovenija prije razmišljala o medijaciji odnosno posredovanju nekoga trećeg, mislili smo na neku uglednu osobu s autoritetom u međunarodnim odnosima, no za iznošenje konkretnih imena je prerano, rekao je Žbogar.

Kako navode slovenski mediji, glavna intencija slovenske vlade je da način za rješenje graničnog spora, koji bi eventualno uz slaganje Slovenije i Hrvatske predložila Europska komisija, bude takav da osigura čvrst granični okvir za rješenje spora i da se to postigne još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene