Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić tvrdi

Rehn nije došao da prenosi slovenska stajališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak da europski povjerenik za proširenje Olli Rehn s kojim se u srijedu sastao u Zagrebu nije došao da bi prenosio stajališta slovenske strane nego predložio da se nastave razgovori i pronađe rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

'Nismo razgovarali u smislu da se dogovaramo niti je Olli Rehn došao da bi prenosio stajališta slovenske strane', kazao je Mesić komentirajući na tradicionalnom domjenku nakon blagdana Hrvatske odvjetničke komore jučerašnji nenajavljeni dolazak Olija Rehna iz Ljubljane u Zagreb, gdje se odvojeno sastao i s premijerom Ivom Sanaderom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Neka arbitra predloži Međunarodni sud Mesić: Novi Rehnov prijedlog nema smisla - sporove oko činjenica rješava sud

>> Rehn dao ohrabrenje Hrvatskoj za rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom

Po Mesićevim riječima, Rehn je apelirao da se izlaz nastavi tražiti kroz nastavak razgovora. 'Ja sam rekao sasvim određeno: svjesni smo toga da su strane ukopane i da je teško naći izlaz. Mi predlažemo što je jedino logično: da dvije strane, kada se ne mogu sporazumjeti, traže trećega, a to je Međunarodni sud pravde u Den Haagu. Mi ga plaćamo, on je nepristran, primjenjuje međunarodne konvencije i mi prihvaćamo svaku odluku tog suda', kazao je Mesić.

Europski povjerenik Rehn u srijedu je u razgovoru s najvišim slovenskim dužnosnicima iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali nije htio govoriti o pojedinostima, nego je samo rekao da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu nakon sastanka s Rehnom kako Slovenija i dalje zahtijeva da Hrvatska iz pristupnih pregovora s EU povuče dokumente koji navodno prejudiciraju granicu dviju zemalja te da se obveže da ih neće upotrijebiti ni u jednom postupku pred arbitražnim tijelom, to jest u procesu na koji bi pristale obje strane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene