Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenci prisluškivali Sanadera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanski dnevni list Dnevnik u članku tvrdi da je slovenska obavještajna agencija SOVA 2004. snimila više telefonskih razgovora između hrvatskog premijera Ive Sanadera i slovenskog premijera Janeza Janše.

Sadašnji slovenski premijer bio je u to vrijeme predsjednik najveće oporbene stranke koja je na parlamentarnim izborima potkraj iste godine osvojila najviše mandata i formirala sadašnju koalicijsku vladu desnog centra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljubljana: Podbregar pročitao svoj iskaz o obavještajnoj aferi Slika nije dostupna Hrvatski vrh prisluškivalo 15 slovenskih obavještajaca

"Naše neslužbene ali pouzdane informacije o prisluškivanju i drugim operacijama slovenske obavještajne službe u 2004. govore da je SOVA obavještajnim pokrivanjem hrvatskog političkog vrha registrirala kontakte hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim čelnikom slovenske opozicije Janezom Janšom", navodi Dnevnik.

List podsjeća da je Aleksander Lavrih, savjetnik za sigurnost u Janšinu uredu, krajem prošle godine posjetom tzv. "tajnoj lokaciji" obavještajne službe u Ljubljani izazvao sumnje u strukturama slovenske obavještajne zajednice koje su rezultirale kasnijom istragom vlade o nepravilnostima u njenom radu, te polemikama Janše i predsjednika Janeza Drnovšeka oko "crnog fonda" koje još nisu završene, a u međuvremenu se cijela stvar pretvorila u neugodnu aferu za obje strane.

Lavrih je prilikom posjeta navodno odnio i "zvučne snimke starijeg datuma" kojima je raspolagala SOVA, tvrdi Dnevnik.

List podsjeća da je bivši direktor agencije SOVA i sadašnji savjetnik u Drnovšekovu kabinetu Iztok Podbregar još uvijek pod istragom vladine skupine za nepravilnosti u radu SOVA-e u njegovom mandatu. 

Također navodi kako je Janša u zadnje vrijeme dao više izjava u kojima je izrazio sumnju da je SOVA svojedobno, suprotno propisima i zakonima, prisluškivala slovenske državljane, te protuzakonito osnovala poduzeće koje je vodio njen bivši službenik, a koje se bavilo računalnim razbijanjem šifri za kodirane telefonske razgovore, te da je više Janšinih suradnika iz Slovenske demokratske stranke (SDS) otvoreno izražavalo sumnje da im je bivša vlada prisluškivala telefonske razgovore u 2004. godini koja je bila izborna i presudna u pokušaju da dođu na vlast.

Podbregar je za Dnevnik na pitanje o aktivnostima agencija SOVA u 2004., rekao da o tome ne može govoriti jer je vezan obvezom zaštite službene tajne, ali je ustvrdio da su sve aktivnosti obavještajne agencije pod njegovim vodstvom bile legalne.

"Zadaće agencije SOVA bile su takve da smo pratili događaje u inozemstvu, kako tehničkim sredstvima, tako i ljudskim resursima. Rezultati su bili vrlo različiti", rekao je Podbregar za Dnevnik koji je prije nekoliko mjeseci prvi objavio informaciju da vlada ima posebnu skupinu za istraživanje nepravilnosti u obavještajnoj agenciji izazvavši političke reakcije i medijsku aferu.

Podbregar je za list izjavio da o tome ne može konkretno govoriti, sugerirajući da je Janša "upao" u kanal kojim je slovenska obavještajna služba "pokrivala" hrvatske političare.

"Ako kontroliramo određeni priključak u inozemstvu, onda se pod kontrolom može naći i svatko tko se javi na taj priključak", izjavio je tajanstveno Podbregar koji je s mjesta direktora SOVA-e smijenjen prije pola godine. Prije preuzimanja vodstva obavještajne agencije u vrijeme bivše vlade lijevog centra koju je u to vrijeme vodio Drnovšek, Podbregar je bio načelnik glavnog stožera slovenske vojske.

Iako ga je Janšina vlada prošlog tjedna oslobodila obveze čuvanja službene tajne kako bi mogao svjedočiti pred vladinim povjerenstvom, Podbregar je u petak odbio poziv šefa spomenutog povjerenstva i ministra za pravosuđe Lovre Šturma, izgovarajući se novim proceduralnim momentima u istrazi.

Dnevnik podsjeća da Janšina vlada vodi i paralelnu istragu o tome tko je "duboko grlo" koje je medijima nedavno otkrilo postojanje centra za praćenje međunarodnih sistema telefonskih veza koje su u Ljubljani zajedno postavili slovenska SOVA i njemačka obavještajna služba BND i da je Podbregar po neslužbenim informacijama jedan od glavnih osumnjičenika.

S pričom o postojanju spomenutog centra prvi su prije dva tjedna izašli Dnevnik i komercijalna televizijska postaja POP-TV, a premijer Janša izjavio je da će njegova vlada u kratkom vremenu otkriti onoga tko je na štetu države otkrio tu informaciju novinarima, te dodao da krug osumnjičenika nije velik jer su s postojanjem prislušnog centra u Sloveniji bili upoznati samo članovi parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi i najuže vodstvo SOVA-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene