Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Podbregar pročitao svoj iskaz o obavještajnoj aferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor slovenske obavještajne službe SOVA Iztok Podbregar u utorak je iza zatvorenih vrata članovima parlamentarnog povjerenstva za tajne službe pročitao svoj iskaz o obavještajnoj aferi, ali je odbio odgovarati na pitanja zastupnika.

Izjavio je to nakon sastanka povjerenstva Podbregarov odvjetnik Aleksandar Čeferin. Odvjetnik je izjavio da ne može govoriti o sadržaju iskaza svog klijenta, no da se na odbijanje unakrsnog ispitivanja odlučio jer ga je jedan član povjerenstva optužio da je do sada izbjegavao saslušanje i da se o svom iskazu dogovara s jednom političkom strankom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOVA zanijekala postojanje snimke razgovora Janša-Sanader Slika nije dostupna Hrvatski vrh prisluškivalo 15 slovenskih obavještajaca

Prije sastanka Podbregar je rekao da je obavještajna agencija u vrijeme kad ju je on vodio djelovala zakonito, te da ima osjećaj da ga se sada u javnosti pokušava diskreditirati. Čeferin se požalio na politički pritisak na bivšeg prvog obavještajca, sada zaposlenog u uredu predsjednika države Janeza Drnovšeka.

U javnosti se očekivalo da će Podbregarovo svjedočenje otkriti istinu o tvrdnjama bivšeg premijera Antona Ropa o navodnom dogovaranju "incidenata u Piranskom zaljevu" između hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg slovenskog oporbenog čelnika Janeza Janše u rujnu 2004. godine uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Vladi bliski mediji proteklih su dana plasirali vijesti da je
državno odvjetništvo protiv Podbregara podiglo optužnicu za dva slučaja zloporabe položaja. Premijer Janez Janša u nedjelju je izjavio da će, kao i Ropa, za klevetu optužiti svakoga tko ponovi njegovu "laž" da se sa Sanaderom dogovarao. 

On je naime, kako je ustvrdio, s hrvatskim premijerom u jednom telefonskom razgovoru uoči izbora samo pokušavao smiriti incidente i štetu nastalu nakon što je tadašnji premijer Rop Hrvatskoj zaprijetio uskraćivanjem podrške na njezinu putu u Europsku uniju.

Predsjednik parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi Pavle Gantar izjavio je nakon sastanka u utorak da će navodni dokument kojim je SOVA 2004. obavijestila Ropa o incidentima i razgovoru Janša-Sanader pokušati otkriti u samoj agenciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene