Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski vrh prisluškivalo 15 slovenskih obavještajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U operaciju praćenja hrvatskog političkog vrha, vezanu za moguće incidente na moru 2004., pred slovenske parlamentarne izbore, bilo je uključeno 15 djelatnika obavještajne agencije SOVA, objavio je ljubljanski 'Dnevnik'.

List je prije nekoliko mjeseci, pozivajući se na "neslužbene, ali pouzdane" izvore iz agencije, objavio da su hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji šef slovenske oporbe a sadašnji premijer Janez Janša dogovarali granične incidente na moru 2004.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOVA zanijekala postojanje snimke razgovora Janša-Sanader Slika nije dostupna Afera prisluškivanje: Ispitan bivši premijer Rop

"Naše dodatne informacije o tome kako je SOVA pratila hrvatski politički vrh, te tom prilikom registrirala razgovore Sanadera i Janše, govore da su u operaciju bili uključeni djelatnici SOVA-e iz Ljubljane, Kopra, Celja i Krškog, ukupno oko 15 ljudi. Poznata su nam i neka imena, ali je osim u jednom slučaju riječ o nižim službenicima agencije", navodi u subotu list.

Dnevnik navodi da će tadašnji šef SOVA-e Iztok Podbregar svoj iskaz u vezi s obavještajnom aferom, navodima Dnevnika kao i bivšeg premijera Antona Ropa da su Sanader i Janša dogovarali granične incidente, iznijeti pred parlamentarnom komisijom za kontrolu tajnih službi 4. rujna. Rop je ustvrdio da mu je o tome nekoliko dana pred izbore Podbregar osobno referirao.

"Javnosti u ovom trenutku ne želim davati nikakvu posebnu izjavu, a odazvat ću se pozivu na sjednicu i odgovarati na postavljena pitanja. S tadašnjim predsjednikom vlade sastajao sam se kao sa svojim pretpostavljenim", rekao je Dnevniku Podbregar.

Nije želio potvrditi niti demantirati navode da se ključni njegov
sastanak s Ropom dogodio par dana pred parlamentarne izbore, kako tvrdi Dnevnik. Podbregar se s Ropom sastao 29. rujna 2004. u Ropovu kabinetu, i donio mu "izvješće SOVA-e o pozadini incidenata u Piranskom zaljevu", navodi list.

Rop, koji je tada vodio koalicijsku vladu i stranku liberalnih
demokrata (LDS) koju je na izborima porazila Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), u razgovoru za Dnevnik potvrdio je da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi. "Ono što sam u vezi s tim rekao, tvrdit ću dok sam živ", rekao je Rop.

Njegove tvrdnje oko navodnog insceniranja graničnih incidenata pred slovenske parlamentarne izbore su odmah zanijekali hrvatski i slovenski premijer, a Janša je najavio i sudsku tužbu protiv Ropa ako ih ne povuče.

Rop je izjavio da se ne sjeća točnog datuma kad mu je Podbregar referirao o "pozadini" incidenata u Piranskom zaljevu, ali da je to bilo "u prvoj polovici zadnjeg tjedna pred izbore".

Točan datum kada je došlo do sastanka Ropa i Podbregara važan je kako bi se istraga koncentrirala na nekoliko ključnih dana, pojasnio je za Dnevnik predsjednik parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi Pavle Gantar, oporbeni zastupnik nekadašnjih liberalnih demokrata koji danas djeluje u okviru samostalne parlamentarne skupine "Zares".

"Temeljem tog podatka ustanovit ćemo što se je stvarno dogodilo. Dokument koji je Podbregar tada donio Ropu i danas bi morao postojati", rekao je Gantar za Dnevnik.

Dodao je da dokumenti koje je imao prilike pogledati u SOVA-i govore da je SOVA u spomenuto vrijeme djelovala na obavještajnom pokrivanju Hrvatske, ali da su i hrvatske službe na isti način pokrivale Sloveniju.

Slovenska je vlada inače zanijekala da se navodni dokumenti koji bi potvrđivali sumnje o obavještajnom praćenju hrvatskog političkog vrha nalaze u dokumentaciji obavještajne agencije, a stranka slovenskog premijera sumnja da se je u spomenuto vrijeme od strane "paraobavještajnih" struktura zapravo pratilo rad njihove stranke, odnosno da je pod prismotrom bio sam Janša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene