Obavijesti Video Pretražite Navigacija
među najskupljima u Europi

Odavno je trebala biti otvorena, no još nijednog putnika nije prevezla na Sljeme. Glavna nadzornica radova: "Radimo na učvršćivanju statike"

Aktualno Galerija Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 9 Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 9 Foto: DNEVNIK.hr Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 8 Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 8 Foto: DNEVNIK.hr Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 7 Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 7 Foto: DNEVNIK.hr Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 5 Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 5 Foto: DNEVNIK.hr +6 Sljemenska žičara nema uporabnu dozvolu! - 3 Galerija 1/11 >>
Iako su prema najavama i obećanjima Zagrepčani već odavno trebali žičarom na Sljeme, ona i dalje ne radi. Jedna od najskupljih žičara u Europi još uvijek nema uporabnu dozvolu.

Sljemenska žičara i dalje stoji. I to na klimavim temeljima, tvrdi Renato Petek. ''Ova žičara nije sigurna za putnike, ona je sigurnosni problem", rekao je.

Svoje tvrdnje potkrepljuje fotografijama, koje su, kaže, nastale prošlog tjedna u garaži i prizemlju donje stanice.

"Postavljani su novi čelični statički elementi kako bi se osigurala sigurnost donje postaje. Također, u ovom dijelu gdje ulaze kabine u donju postaju postavljani su novi čelični stupovi ojačivači'', istaknuo je Petek.

Izgradnja žičare počela je 2019., a dovršena je krajem prošle godine. Cijena projekta s početnih 300 milijuna kuna skočila je na više od 750 milijuna. Tehničke preglede još nije prošla. Pokojni gradonačelnik Milan Bandić za sve je krivio projektante. 

''Nezadovoljni smo aktivnostima na samom početku u vezi s projektiranjem i za sve aktivnosti koje smatramo spornima tražit ćemo zaštitu sudskim putem. Svi će ugovori do ugovaranja biti javno dostupni'', kazala je Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Samo tri dana prije smrti Bandić je najavio da će Zagrepčani do 20. ožujka žičarom na Sljeme. Obećavao je da će to biti i puno ranije, ali žičara još nije otvorena. Za žičaru je izdano 11 građevinskih dozvola, nijedna uporabna. Neke su građevinske i mijenjane, tvrdi Petek. Zbog svega najavljuje i mogućnost sazivanja izvanredne sjednice skupštine prije izbora.

''Ne možemo još govoriti koliko će žičara stajati, sigurnosno pitanje je za sve nas najvažnije, a ja kao prva osoba grada neću dopustiti da se žičara pusti u rad niti je to moguće, a da nije u potpunosti sigurna'', napomenula je Vukičević.

Pročitajte i ovo Provjereno: Malverzacije kod sljemenske žičare - 2 Oglasili se iz Grada I skupa i kasni: Sljemenska žičara ne otvara se u nedjelju, potrebno još dokumentacije

Pročitajte i ovo Sljemenska žičara - 3 Projekt od 750 milijuna Gdje je zapelo sa sljemenskom žičarom? Bandić je već četiri puta sam sebi postavio pa prekršio rok otvaranja. I prije nego što je počela s radom - trebala je skupe popravke

Glavna nadzornica radova Ela Mihovilović Brkić potvrdila nam je da se ipak radi na učvršćivanju statike, ali ništa izvanredno, nego u u skladu s izmjenama i dopunama građevinskih dozvola. Upravo je njezin nadzor utvrdio propuste u projektnoj dokumentaciji koje su Gradu navodno prouzročile štetu od deset milijuna eura.

 

Više o žičari pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene