Djeca pohađaju derutnu školu (Foto: Dnevnik.hr)
Djeca pohađaju derutnu školu (Foto: Dnevnik.hr)

Imaju novoizgrađenu školu, ali već godinama nastavu slušaju u derutnoj i trošnoj zgradi. Roditelji i učenici u Podcrkavlju kraj Slavonskog Broda zbog toga su i prosvjedovali. I u petak su dobili nova obećanja.


Nova je izgrađena, ali prazna. Stara školska zgrada puna je učenika, a - neprikladna.

'Moramo raditi tjelesni u učionici. Iz podova izlazi svašta, ima puno prašine i ispadaju pločice', požalio se učenik 4. razreda Matej Sarajčić.

'Jako je loše u ovoj školi. Moramo stalno micati klupe. I za tjelesni. Loše je', slaže se i njegov kolega Darko Kovačević.

'Dok druga djeca, kad gledamo na televiziji imaju super uvjete, sjede lijepo, ručaju... Naši te uvjete nemaju', ogorčena je majka Terica Garić.

Preseljenje čekaju četiri godine. Roditelji su početkom tjedna odbili slati djecu u školu. Danas - novo obećanje.

'U drugom polugodištu ćete biti tamo. Ako sve bude u redu', obećao je Stipe Mamić, pomoćnik ministra obrazovanja.

'Super! Moći ćemo na sjedećki jesti, imat ćemo bolju kuhinju, imat ćemo sve što nam je potrebno za tjelesni', presretan je 10-godišnji Stjepan Medić.

Godinama čekaju i novu dvoranu. Za nju je pak nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja. Škola godinama ne dobiva uporabnu dozvolu.

'Nažalost, u međuvremenu je tvrtka koja je radila školu otišla u stečaj. I to dodatno komplicira radove i na jednom i na drugom objektu', kaže Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

No početkom listopada otvara se novi natječaj za dovršetak škole, a danas je podnesen i zahtjev za tehnički pregled.

Roditelji i djeca nadaju se kako današnje obećanje, kao i prijašnja, neće ostati samo na riječima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr