Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobit će odštetu

Slavonac nevin u pritvoru proveo 245 dana: Dijelio sobu s ratnim zločincima, pio je tablete za smirenje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo pravosuđa mora Slavoncu isplatiti 13.000 eura jer je u zatvoru nevin proveo 245 dana.

Općinski sud u Osijeku donio je nepravomoćnu odluku da Ministarstvo pravosuđa mora isplatiti 13.006,84 eura Slavoncu (32) koji je nevin u pritvoru osječkog zatvora proveo 245 dana.

Slavonac je u tužbi protiv Ministarstva tvrdio da je 26. srpnja 2014. godine, kada je imao 23 godine, prilikom ulaska u Hrvatsku bio uhićen na graničnom prijelazu Požane u Istri, nakon čega je prepraćen u istražni zatvor u Osijeku zbog sumnje da je počinio razbojstvo.

Nakon okončanja kaznenog postupka, presudom Županijskog suda u Osijeku je 27. ožujka 2015. oslobođen optužbe, a istoga dana mu je bio ukinut istražni zatvor. Oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud 16. svibnja 2018. te je ona postala pravomoćna.

Pročitajte i ovo Kaskader Remnigma - 4 zarobljeni kaskader Pao je sa 68. kata, a posljednja fotografija daje naslutiti zašto je bio tamo: "Mahnito je kucao na prozor"

Nakon uhićenja su mu policajci govorili da prizna kazneno djelo, ali mu nisu rekli koje. Kasnije su mu rečeno da je počinio pljačku, nakon čega ga stavljaju u red za prepoznavanje i to bez nazočnosti odvjetnika. Poslije su mu rekli da ga je jedna žena, koja se tresla i koju je bilo strah, prepoznala kao razbojnika, izvijestio je Glas Slavonije.

Nakon toga bio je odveden kod državnog odvjetnika na ispitivanje, a u pritvoru u Osijeku nalazio se osam mjeseci, sve do donošenja presude kojom je bio oslobođen optužbe, a koju je potvrdio i Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav ulov Čistili obiteljsku kuću pa ostali u šoku! Odmah nazvali policiju

Dok se nalazio u pritvoru pio je tablete za smirenje, a onda se pomirio da je unaprijed osuđen. Bio je u sobi s još 11 osoba, od kojih su neki bili kriminalci kojih se jako bojao pa su ga prebacili u drugu sobu, gdje je bio s ratnim zločincima. Kada je pušten, odmah je otišao u inozemstvo.

Nakon uhićenja psihički je bio jako loše, poslije toga je počeo piti, imao je strah prelaska preko granice. Tvrdi da je, kako je upoznao svoju buduću suprugu i s kojom ima dijete, prestao piti i da granicu zbog ulaska u Schengen danas može prijeći bez straha.

Muškarac se prije pokretanja parničnog postupka na Općinskom sudu u Osijeku preko odvjetnika obratio Ministarstvu pravosuđa sa zahtjevom mirnog rješenja spora. Međutim, bio je odbijen jer je tražio 22.400 eura odštete, što je za Ministarstvo bila previsoka svota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene