Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je građanima židovske vjeroispovijesti blagdana Roš Hašanu, Jom Kipura i Sukota, priopćeno je u nedjelju iz Vladine službe za odnose s javnošću. Osim premijera, čestitke građanima uputila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Galerija


Roš Hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud.

Vezani članci Članovi Vlade i HDZ-ovci potpisali za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Marin Tironi/Pixsell) - 1 Popili kavu na Cvjetnom trgu: Članovi Vlade i HDZ-ovci potpisali za Kolindu Grabar-Kitarović Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Tisuće ljudi u Vukovaru i Škabrnji: Niz Dunav pušteni vijenci i 700 lampiona, kao tužno sjećanje na sve žrtve u Domovinskom ratu

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, priopćeno je u nedjelju iz Vladine službe za odnose s javnošću.

''Svaka nova godina donosi novi početak, a ja vam, u ime hrvatske Vlade i osobno, želim da nadolazeća 5780. godina donese obilje sreće, blagostanja i zdravlja. Provedite ih u miru i veselju s bližnjima, u znaku tradicionalne izreke 'Budite upisani za dobru godinu - Lešana tova tikatevu!' ", naveo je u čestitici predsjednik Vlade Plenković.

Roš hašana traje deset dana

U povodu blagdana Roš Hašane, pripadnicima židovske zajednice čestitku u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. ''U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5780. godina bude sretna i uspješna te vam donese izobilje zdravlja, napretka, mira, zajedništva i osobne harmonije. Šana Tova!“, navodi se u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku, priopćili su u nedjelju iz Ureda predsjednice. ''Roš Hašana početak je nove godine za židovski narod, a svaka nova godina nosi novi početak, novu nadu, stoga vam svima želim da vam ovaj blagdan donese život ispunjen zdravljem i mirom te svakim dobrom“, stoji u čestitki Predsjednice.

Pripadnici židovskog naroda slave 5780. Roš Hašanu, židovsku Novu godinu. Roš Hašana označava početak jednog razdoblja u kojem se vjernici posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana, a zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom kipur, odnosno Dan pomirenja. (Hina)