Ognjen Kraus (Foto: Edina Zuko/PIXSELL)
Ognjen Kraus (Foto: Edina Zuko/PIXSELL) Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Na skupu sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. studenoga 1938., predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je u subotu u Zagrebu da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma.


Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga Republike Hrvatske na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Vezani članci Auschwitz-Birkenau (Foto: AFP) Europski sud: Negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja Slika nije dostupna VIDEO Sjećanje na jedan od NAJMRAČNIJIH dana u europskoj povijesti

Tu smo, ističe Kraus, da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima.

Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi - u njemačkom gradu Halle prije mjesec dana nacisti su oružjem napali sinagogu tijekom velikog židovskog blagdana Jom Kipura, a slični događaji bilježe se i u drugim gradovima i zemljama Europe.

"U Hrvatskoj pseudopolitičari stvaraju novu povijest i rehabilitiraju NDH"

Ustvrdio je da u Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti te izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga, ali da je takvo negiranje moguće u Hrvatskoj.

"Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH. S druge strane izmišljaju zločine, a predsjednica traži da se ponovno prebroje žrtve koncentracijskog logora smrti Jasenovca. Zašto?", upitao je Kraus.

Hrvatsku stvarnost nazvao je sramotnom te istaknuo konkretne slučajeve u Hrvatskoj poput mijenjanja povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jasenovcu, tumačenjem kako su to bila prihvatilišta gdje su brinuli za djecu, te sudjelovanja najviših državnih dužnosnika na komemoraciji za žrtve totalitarnih sistema na groblju gdje su stradali pripadnici ustaške i njemačke vojske.

Podsjetio je i na brojna obilježja NDH i nacističke njemačke i napise mržnje prema drugima i drugačijima koji se mogu vidjeti diljem Hrvatske, na fizičke napade te na inicijativu ukidanja obilježavanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

U hrvatskim medijima nije spomenut današnji dan - događaj koji označuje početak Holokausta

"Danas u Hrvatskoj ni na jednoj televizijskoj i radijskoj emisiji nije spomenut današnji dan. Događaj koji je od svjetskog značaja i koje zapravo označuje početak Holokausta, odnosno Shoe i začetak Drugog svjetskog rata, nečega najgorega u povijesti čovječanstva. Čak ni u emisiji 'Na današnji dan'", rekao je Kraus.

Poginulo više od 1300 ljudi

U Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30.000 muškaraca, podsjetio je.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma na godišnjicu Kristalne noći u organizaciji Antifašističke lige Republike Hrvatske, obilježeno je uz kulturno-umjetnički program na Trgu žrtava fašizma. Zbor "Lira" otpjevao je tradicionalnu židovsku pjesmu "Ose Šalom", a glumac Vilim Matula čitao je iz "Hane" Oskara Daviča.

Na obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, izraelski ambasador Ilan Mor i aktivistica Rada Borić.