U Skradinu su poljoprivredna zemljišta, vrtove i dvorišta, umjesto u apartmane prenamijenili u parkirališta gdje uz malo posla mogu ostvariti veliku zaradu

Galerija


Skradinske vrtove pregazili su automobili. Obližnji nacionalni park Krka na dan posjeti i do 20 tisuća ljudi, što su Skradinjani itekako iskoristili. Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković objašnjava to govoreći kako se „Isplativije baviti tom vrstom djelatnosti nego saditi kupus i rajčice kao njihovi preci“.

Vezani članci Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja Turisti na plaži na otoku Viru Unatoč koroni u Hrvatskoj se obaraju turistički rekordi: U ovim gradovima vrvi turistima, iznajmljivači potvrdili - na snazi je posve novi trend

Ploče za parking u Skradinu su na svakom koraku pa se čini da je posao s parkiralištima dobar i unosan. „U turizmu si, ne pereš i ne čistiš za gostima, ne mijenjaš posteljinu. Samo je bitno usmjeriti automobil u pravom smjeru“ kaže gradonačelnik.

Vlasnici i radnici parkirališta su poput prometnih policajaca na cesti. Skradinjanka Sanela Žura kaže da čim ugledaju automobil ga vode na parking ako to želi. A to turistima i naplate 50 kuna po danu, za automobil. Sanela ne krije da je zarada dobra.

A ovaj posao neki su odabrali i jer su bili na to primorani. Pa im je djedovina i više nego dobrodošla. Jedan od njih je i Nikola Pulić koji se našao u teškoj situaciji nakon što je u TLM-u poslije više od trideset godina rada ostao bez posla. „Da mi nije ovoga mislim da bih loše prošao što se tiče egzistencije“ pojašnjava.

Dodaje kako se sve radi po Zakonu te nam i pokazuje uredno ispisani račun na kojemu je cijena, oib i svi podaci.

No, da je ova situacija u redu, ne misle svi. Građanin Skradina Neven Krpina smatra da će svi plinovi iz automobila uništiti zelenilo i prirodu. Dodaje kako se kad dođe „osijeća kao da je na Sajmu auta“.

A auta je u sezoni ovdje kao mrava i kolika god cijena parkirališne karte bila, izgleda da je turisti plate. Neki i sa smiješkom kao i jedan nizozemski turist koji kaže kako je parking jeftin kada ga se usporedi s ostatkom Europe.

Jeftin ili ne, sve ga više nedostaje, pa je pronaći brzo neko parkirno mjesto u jednom od turističkih gradova na obali gotovo nemoguće. Zato su sve češći prizori prenamjene parcela u parkirališta. Mjesečni najam parkinga na parkiralištu u Šibeniku stoji 500 kuna.

I u tom slučaju je sve po Zakonu unatoč tomu što se iznajmljivati parkirališna mjesta bez dozvole jedinica lokalne samouprave ne bi smjelo. No, možda ipak jednom ovdje nikne kuća, zaradom od parkinga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr