Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste cijena plina

Čeka li nas nova energetska kriza? "Globalni efekti imaju veliki utjecaj na naše lokalno tržište, koje je dugo bilo izolirano"

Aktualno Galerija Račun - 2 Račun - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Račun - 1 Račun - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Radijator - 1 Radijator - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Radijator - 2 Galerija 1/4 >>
Cijena prirodnog plina posljednjih tjedan dana na europskim je burzama porasla gotovo 50 posto. Čeka li nas nova energetska kriza, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Zahladilo u SAD-u, a užarilo se na Bliskom istoku. Sasvim dovoljno da cijena plina skoči s 36 na 53 eura za megavatsat - u Europi.

"Postali smo jedan dio globalnog svjetskog tržišta i ti globalni efekti imaju veliki utjecaj i na naše lokalno tržište koje dugo bilo izolirano", rekao je Marko Blažević iz Hrvatske elektroprivrede.

A sve te efekte koji bi mogli dići cijenu teško je i nabrojati...

"Konekcija između Finske i Estonije ne radi. Uz to regulativa će igrati važnu ulogu. Vidimo sad da je Bugarska uvela dodatni namet ili porez od 10,2 eura po megavatsatu", rekao je Mario Matković, trgovac plinom.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Susret premijera i župana Na Predsjedništvu HDZ-a brojne teme. Anušić: "Neću potezati nikakva pitanja"

"Sve to na kraju plati i hrvatski potrošač. Ne na računu za grijanje jer je tu cijena zamrznuta, ali zato na računu svih onih proizvoda za čiju je proizvodnju plin potreban", rekao je reporter Marko Biočina.

"Industrija je osjetljiva svakako s povećanjem cijena plina da će to prebacit na krajnju cijenu proizvoda što utječe praktički na inflaciju, ali ono što bih opet rekao: prošle godine je cijena plina bila značajno veća", poručio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Za jedan megavatsat plina lani ove godine mogu se kupiti čak tri. No, znači li to da je plinska kriza u Europi završila? Stručnjaci nisu baš tako sigurni, ali zato političari jesu.

 "Sljedeća zima mora biti business as usual - kao što je prije bila, jel?", rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.

Pročitajte i ovo Studentski dom u Osijeku Novo poglavlje Pogledajte kako izgleda najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj: "Za 100 eura mjesečno imaju fitness-dvoranu, streaming-servise..."

Business as usual uz dvostruko skuplji plin nego što je bio pretkrizne 2021. Ali barem uz domaću proizvodnju iz ležišta u Grubišnom polju.

"Mi radimo već od sredine sedmog mjeseca i pridonosimo toj sigurnosti opskrbe jer proizvodimo negdje na razini deset posto domaće proizvodnje", rekao je Vlado Vlašić, direktor PSP-a.

To je osiguranje od najvećih mogućih poskupljenja. Jer najskuplji plin je onaj koji nemaš - kad ti je najpotrebniji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene