Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr)

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.


U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković osvrnuo se na gradnju na bolnici u Sušaku.

Vezani članci Sjednica Vlade RH - 2 Hrvatska kupuje francuske borbene avione, Plenković otkrio detalje nabave: ''Oni su među najboljima na svijetu'' Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković na sjednici Vlade: ''Dobili smo potvrdu od Pfizera da će tvornica u Hrvatskoj proizvoditi materijal za cjepivo''

Što se tiče brodogradilišta Treći maj, jučer je, kaže, dovršen cijeli proces i brodogradilište ''kreće u novi početak''.

''Nakon odluka koje smo donosili u proteklih nekoliko tjedana, dobili smo informaciju da je jučer kompletiran cijeli proces i da brodogradilište praktički zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak i da se kreće na konkretne radove na gradnji 733, a nakon toga i na ostalima. Nastavljamo s aktivnostima pronalaska strateškog partnera'', rekao je premijer.

Treći maj kreće u novi početak

Vlada je u četvrtak odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju stabilizacijom poslovanja domaćega avioprijevoznika.

Croatia Airlinesu 100 milijuna

Vlada će na sjednici, između ostalog, raspravljati o Nacrtu prijedloga zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske i Nacrtu prijedloga zakona o obradi biometrijskih podataka.

Povećavanje plaća u zdravstvu

Predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Također, povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti, kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.

Sredstva za provedbu Dodatka II. u ukupnom iznosu od 400 milijuna godišnje planirat će se u prijedlogu Financijskog plana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Novac za isplatu dodatka u ovoj godini u iznosu od 100 milijuna kuna osigurat će se internom preraspodjelom u Financijskom planu HZZO-a i projekcijama za 2020. i 2021 godinu, rečeno je na sjednici Vlade.

Dodatkom je uređeno i usklađivanje s odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Prije sjednice Vlade ministar Kujundžić osvrnuo se na dogovoreno povećanje plaća u zdravstvu: ''Mogu kao ministar zdravstva izraziti veliko zadovoljstvo, da je u mandatu ove Vlade djelatnicima u zdravstvu povećana plaća 18 posto.''

Nakon opaske da ipak nisu svi zadovoljni, odgovara stihovima Petra Preradovića. ''Sad bih ja opet u poeziju. Čiji je stih? 'Ljudskom srcu uvijek nešto treba. Zadovoljno ono nikad nije.' Raumljivo je da im je to malo i da očekuju više. Međutim, hrvatska je realnost uistinu takva da ne možemo više. Moramo imati novca i za sve drugo. U ovom trenutku to je maksimum koji je ova Vlada mogla dati'', rekao je prije.

Ministar recitirao poeziju

(I.D. / Hina)