Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superizborna godina

Plenković na prvoj sjednici Vlade u 2024. o uspjesima i paketu poreznih izmjena: "Našim će građanima rasti plaće"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak se održava prva sjednica Vlade u superizbornoj 2024. godini.

Na početku sjednice premijer Plenković je svima poželio sve najbolje u 2024. godini te najavio da će nastaviti "raditi istim snagama i u ovoj izbornoj godini kako bi podigli standard svim građanima i obiteljima i sačuvali socijalnu koheziju".   

Govoreći o devet novih Zakona koji su stupili na snagu od 1. siječnja u paketu poreznih izmjena, "na temelju ovog paketa našim će građanima rasti plaće" rekao i ponovio nove oduke oko prireza u lokalnim zajednicama, "neki su to već iskoristili u svojim lokalnim zajednicama, a neki nisu i nadam se da će građani to primijetiti u idućim mjesecima", rekao je premijer.

"Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, povećava se i nacionalna naknada za starije na 150 eura, a u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu reguliranja rada nedjeljom i na režim na samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini", istaknuo je u uvodnom obraćanju.     

Istaknuo je povećanje iznosa za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu.

Pročitajte i ovo Sudar aviona u Tokiju - 3 Još se provjerava Iscurio novi sumnjivi detalj oko sudara aviona koji bi mogao sve razjasniti: Istražitelji sve provjeravaju

Plenković se dotaknuo i dinamike obnove u potresom pogođenom području te podsjetio kako su u na treću obljetnicu potresa posjetili Glinu, Petrinju i Sisak te su otvorili osam stambenih zgrada sa 128 potpuno opremljenih stanova te kako se u ovom trenutku završava još 20 takvih zgrada, a "uskoro će se izgraditi i novih 36 zgrada, od čega će 20 njih biti u Sisku, za što je osigurano 44 milijuna eura iz državnoj proračuna", kazao je premijer. 

Dotaknuo se i uspjeha u turizmu te istaknuo da je u 2023. godini "ostvareno više od 20.6 milijuna dolazaka, 108 milijuna noćenja što je rast u odnosu na godinu dana ranije, a rasli su i prigodi". Za kasnije tijekom dana najavio je i odlazak u Dubrovnik gdje je "završen još jedan vrlo važan infrastrukturni projekt, a to je rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale", rekao je premijer te najavio i sudjelovanje na svečanosti otvaranja seniorskog Europskog vaterpolskog prvenstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Budite na oprezu" Vrijeme je potencijalno opasno u više regija, DHMZ upalio meteoalarme

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Epsteinovi dokumenti Lista od koje strahuje svijet: "On voli mlađe djevojke, a za njega su organizirali maloljetničke orgije"

Na dnevnom redu prve ovogodišnje sjednice Vlade je, među ostalim prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene