Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se provjerava

Iscurio novi sumnjivi detalj oko sudara aviona koji bi mogao sve razjasniti: Istražitelji sve provjeravaju

Sudar aviona u Tokiju - 3
Sudar aviona u Tokiju - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Zrakoplov japanske obalne straže u koji je udario putnički zrakoplov u međunarodnoj zračnoj luci Haneda u Tokiju dobio je upute samo da dođe do točke čekanja i nije dobio dopuštenje za polijetanje, sugerira službeni prijepis komunikacije kontrole zračnog prometa.

U ovoj kobnoj nesreći let 516 Japan Airlinesa zabio se u zrakoplov obalne straže nakon što se u utorak spustio na pistu.

Svih 379 osoba u zrakoplovu Japan Airlinesa (JAL) sigurno je evakuirano. Pet od šest članova posade manjeg zrakoplova obalne straže poginulo je, rekao je japanski ministar prometa Tetsuo Saito.

Saito je u srijedu objavio transkript više od četiri minute komunikacije između kontrolora zračnog prometa i dvaju zrakoplova neposredno prije nesreće, što ukazuje da je let Japan Airlinesa dobio dopuštenje za slijetanje, ali ne pokazuje jasno odobrenje polijetanja za zrakoplov obalne straže.

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Epsteinovi dokumenti Lista od koje strahuje svijet: "On voli mlađe djevojke, a za njega su organizirali maloljetničke orgije"

U daljnjem razvoju događaja čini se da javno dostupni zapisi sugeriraju da je problem bio i u svjetlima upozorenja, koja su osmišljena kako bi spriječila pilote da pogrešno "rulaju" na pistu.

Kontrola zračnog prometa dala je putničkom zrakoplovu JAL-a dopuštenje za slijetanje u 17:43:26 po lokalnom vremenu (3:43:26 ET), prema transkriptu.

Međutim, transkript ne pokazuje jasno odobrenje polijetanja za zrakoplov obalne straže, umjesto toga govori mu da dođe do točke čekanja. Posada zrakoplova obalne straže potvrdila je upute nekoliko sekundi kasnije, prema transkriptu.

Otprilike dvije minute kasnije JAL-ov let sudario se sa zrakoplovom obalne straže na pisti, prema vremenskoj oznaci na videonadzoru zračne luke.

Pročitajte i ovo Japan nakon potresa - 1 72 kritična sata Panična utrka s vremenom dok se traže preživjeli ispod ruševina: "Moramo skupiti svu preostalu snagu"

Pročitajte i ovo Tržnica - 2 Veliko nezadovoljstvo U godini uvođenja eura najviše primjedbi na neprimjeren rast cijena: Treba nam dvaput više novca

Saito, ministar prometa, rekao je novinarima u srijedu da se incident "još uvijek istražuje" i da će sljedeći korak biti preslušavanje audiosnimke razgovora između pilota obalne straže i tornja kontrole leta.

Još jedan čimbenik koji bi se potencijalno mogao ispitati u sklopu istrage o sudaru od utorka jest da svjetla na pisti, poznata kao svjetla za zaustavljanje i dizajnirana da spriječe pilote da pogrešno "rulaju" na pistu, možda nisu radila, prema javno dostupnim zapisima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene