Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka čast

Ovaj grad je svojim stanovnicima osigurao besplatan parking i dimnjačarske usluge

Aktualno Galerija Promet u Županji - 1 Promet u Županji - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Promet u Županji - 2 Promet u Županji - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Promet u Županji - 3 Promet u Županji - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Automat za naplatu parkiranja Galerija 1/4 >>
Ima nešto više od 9000 stanovnika, ali, od nove godine ima i besplatan parking. A Županja je, osim besplatnog parkinga, za svoje građane osigurala i besplatne dimnjačarske usluge. Kako će namiriti tu rupu u proračunu, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Gužva na cesti u Županji. Ali kada se svi ovi automobili zaustave, moraju se nekamo i parkirati. Od srijede na svim javnim parkiralištima, Županjci to mogu potpuno besplatno.

"Ja mislim da je to dobra stvar. Ljudi dolaze autom, treba negdje parkirati, može se preko mobitela, ali uvijek imate u glavi da morate produžiti parking, nešt, dobijete kaznu, idi tamo plati...", kaže Robert Oršolić.

"Izvadio sam naljepnicu. Kao Županjac sam uzeo naljepnicu prije Božića i to je sve pet. Vjerojatno su izišli u susret nama kao Županjcima. Evo dođite u Vinkovce, tamo se plaća", rekao je Zvonko Josipović.

Vozači izvan Županje, i dalje će morati plaćati. Preko mobitela ili ubacivanjem kovanica.

"Kad god dođem u Županju, to je pljačka od parkiranja. Neviđena diskriminacija. Znači, mi smo građani drugoga reda koji dođemo. Pa mi dođemo tu njemu u trgovinu, on će dobit prihod neki od te prodaje jel. I sad, naplati to!?", smatra Andrija Juzbašić iz mjesta Bošnjaci.

Pročitajte i ovo Tržnica - 2 Veliko nezadovoljstvo U godini uvođenja eura najviše primjedbi na neprimjeren rast cijena: Treba nam dvaput više novca

Objašnjenje je vrlo jednostavno: oni plaćaju poreze u svojoj općini. Ovo je mjera koju grad poklanja svojim građanima.

"Na trajno vrijeme. Prvenstveno mislimo da ćemo moći to financirati sve buduće godine. Odlučili smo se na to jer smo primijetili da u gradu imamo problem sa parkiranjem na nekim zelenim površinama, na nelegalnim parkinzima, s druge strane htjeli smo građanima izići u susret da im skinemo jedan od nameta", objasnio je gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Građane će osloboditi i plaćanja dimnjačarskih usluga, od čega je Grad godišnje prihodovao 60.000 eura. A od parkinga, koji su plaćali građani Županje, godišnje - 90.000 eura.

"40 euro centi stoji sat parkinga. Međutim za Županjce to je sada besplatno. Isto tako, nema niti vremenske restrikcije. Svoj automobil na parkiralištu, mogu ostaviti koliko god žele", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Pročitajte i ovo Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje"

Gradonačelnik kaže da zbog ovih mjera, Gradska blagajna neće otići u crveno.

"Grad će to namiriti na druge načine, ići ćemo u neko kadrovsko restrukturiranje. Ispada da je ovo populistička mjera, ali zaista nije bila namjera dizati velike medije, ali ako se to pokazalo kao dobra tema, drago nam je da ste u Županji danas", rekao je Juzbašić.

Novo poskupljnje goriva Županjci će barem malo manje osjetiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene