Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon slučaja u Sesvetama

Policajci teško opečeni i u induciranoj komi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva policajca koja su tijekom intervencije u Sesvetama rješavajući slučaj 'obiteljskog nasilja' dobili teške ozljede i opekline - i dalje se bore za život. U induciranoj su komi. Jučer su ih obišli ministar unutarnjih poslova, ali i ravnatelj policije.

Stabilno, ali i dalje životno ugroženi. Policajci ozlijeđeni na intervenciji u Sesvetama još uvijek leže u bolnici. 'Ne bi se složio sa izjavom ministra Ostojića da su policajci bili adekvatno opremljeni, definitivno ne. Naši policijski službenici nisu dovoljno opremljeni, nisu dovoljno obučeni za neke stvari nit su dovoljno zakonski zaštićeni jer sustav ne stoji iza njih kako bi trebao', kazao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

Sindikati već godinama apeliraju na opremu, ali i na nedovoljnu obuku policajaca. Policija kaže kako je od 2008. nabavljeno 800 pancirki, ali ako se uzme u obzir da je optimalno trajanje pancirke četiri godine, rok je već istekao. Za ovu godinu nabavit će ih 400. U tijeku je, ističu, i nabava papar spreja i to nekoliko tisuća komada. Vrijednosti pola milijuna kuna.

>> Muškarac razlio benzin i bacio opušak: U vatri ozlijeđena dva policajca!

Struka kaže - za redovite zadaće opreme ima, ali ne i za neke kompliciranije situacije. 'Za nekakve kompliciranije situacije nisu dovoljno opremljeni, ali mislim da je veći problem u edukaciji, školovanju, odnosno u jednoj konkretnoj pripremi za konkretne zadaće', kazao je kriminalist Željko Cvrtila.

Najbolje je to pokazao slučaj iz Sesveta gdje je rastrojeni 29-godišnjak razlio benzin, bacio opušak i ozlijedio policajce. Pogotovo jer je riječ o recidivistu, čovjeku sklonom obiteljskom nasilju, nedavno optuženom za pokušaj ubojstva, za kojeg je nejasno kako je uopće na slobodi.

'Ništa nije vrijedno ljudskom životu. Mi jesmo tu da služimo i da štitimo, no nužno ne znači da moramo biti ubijeni ili teško ranjeni ili nastradati kao u ovom slučaju', kazao je Jagić.

Jer policiju koja je svakodnevno izložena opasnim situacijama svi ismijavaju, kritiziraju i vrijeđaju. Osuđuju kad primjenjuju propise, otpuštaju iz službe ako to ne čine. Sindikati traže da se svaki napad na policajca procesuira u najkraćem roku i primjereno kazni, ali i da policija ima odgovarajuću opremu za intervenciju. Jer, napad na policiju - napad je na državu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene