Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državu bi mogle stajati 20 milijuna kuna

Sindikati tvrde: Presude o jubilarnim nagradama ovise o mjestu gdje se vodi postupak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak su trebali sjesti za zajednički stol, no većina sindikata javnih službi neće doći na nastavak pregovora s Vladom.

Nezadovoljni sindikati danas su kritizirali i rad sudova. Kažu - presude o jubilarnim nagradama ovise najviše o mjestu gdje se vodi postupak.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Nakon dva desetljeća rada, spremačica Jela Drmić 2013. dobila je četiri puta manji iznos jubilarne nagrade. Preko sindikata Preporod tužila je i pobijedila državu.

'Meni je drago što sam ja dobila, a još bi mi bilo drago da i ovi drugi dobiju. Zašto ne bi ni oni dobili ako su zaradili pošteno svoj novac?', kaže Jelena.

A tužbi je više od 5.000. Državu bi mogle stajati 20 milijuna kuna. No presude, tvrde sindikati vertikale obrazovanja, ovise o mjestu gdje se vodi postupak. Naime, zbog rasterećenja sudova - postupci se vode neovisno o mjestu zaposlenja.

'Dvoje ljudi u istoj zbornici sjede, gotovo isti dan su se zaposliti, na županijskom sudu u Pazinu gubi, a na županijskom sudu u Splitu dobiva', pojasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSSH-a.

'Dvije osobe, jedna tužba završi u Osijeku druga u Zagrebu. U Zagrebu naš član izgubi sudski spor a u Osijeku dobije', kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Do sada je pravomoćno postalo 500-njak presuda, teških milijun i pol kuna. Dvije trećine, tvrde sindikati, idu u njihovu korist. Kažu da ne vrše pritisak na sudstvo, ali ih prozivaju za političke i – 'zavičajne' odluke.

'Za one koji su iz splitsko dalmatinske županije, presuđeno je u korist radnika, a ako su iz Bjelovara, Osijek ili Pule. Oni su izgubili svoje procese', dodaje Šprem.

Upitne su jubilarne nagrade iz 2013. godine, jer za 2014. tu i 2015. u prijašnja je Vlada postigla nagodbu. Resorni ministar tvrdi rješenje se traži.

'Vidjet ćemo kakva je situacija s državnim proračunom, ali ponavljam, ono što bih ja naglasio da s našim partnerima treba otvoreno raspravljati i naći rješenje koje je dobro. Ukoliko je bilo dobrih rješenja u prošlosti, zašto ne primijeniti u sadašnjosti?', kaže Predrag Šustar, ministar obrazovanja.

I dok Šustar poziva na socijalni dijalog šest od osam sindikata javnih službi odbilo je poziv na nastavak pregovora u utorak oko isplate 6-postotnog povećanja na osnovicu plaća.

'Imam mobitel kraj sebe, nemam maila iz Vlade iz kojeg šalju prijedlog protokola, nemamo maila u kojem šalju niti golub pismonoša nije donio zapisnika sa sastanka', rekao je Mihalinec.

Na kojem sada traže i prisutnost premijera Tihomira Oreškovića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene