U utorak su trebali sjesti za zajednički stol, no većina sindikata javnih službi neće doći na nastavak pregovora s Vladom.


Nezadovoljni sindikati danas su kritizirali i rad sudova. Kažu - presude o jubilarnim nagradama ovise najviše o mjestu gdje se vodi postupak.

Vezani članci Prosvjedni performans sindikata \ Sindikati performansom obilježili Praznik rada: "Stanje radničkih prava u Hrvatskoj stavljeno je pod tepih" Štednja novca (Foto: Dnevnik.hr) Gdje je nestalo više od 600.000 kuna? Očajni radnici Hrvatskih šuma ostali bez svoga novca, blagajnica poručuje: "Ništa ja ne znam"

Nakon dva desetljeća rada, spremačica Jela Drmić 2013. dobila je četiri puta manji iznos jubilarne nagrade. Preko sindikata Preporod tužila je i pobijedila državu.

'Meni je drago što sam ja dobila, a još bi mi bilo drago da i ovi drugi dobiju. Zašto ne bi ni oni dobili ako su zaradili pošteno svoj novac?', kaže Jelena.

A tužbi je više od 5.000. Državu bi mogle stajati 20 milijuna kuna. No presude, tvrde sindikati vertikale obrazovanja, ovise o mjestu gdje se vodi postupak. Naime, zbog rasterećenja sudova - postupci se vode neovisno o mjestu zaposlenja.

'Dvoje ljudi u istoj zbornici sjede, gotovo isti dan su se zaposliti, na županijskom sudu u Pazinu gubi, a na županijskom sudu u Splitu dobiva', pojasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSSH-a.

'Dvije osobe, jedna tužba završi u Osijeku druga u Zagrebu. U Zagrebu naš član izgubi sudski spor a u Osijeku dobije', kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Do sada je pravomoćno postalo 500-njak presuda, teških milijun i pol kuna. Dvije trećine, tvrde sindikati, idu u njihovu korist. Kažu da ne vrše pritisak na sudstvo, ali ih prozivaju za političke i – 'zavičajne' odluke.

'Za one koji su iz splitsko dalmatinske županije, presuđeno je u korist radnika, a ako su iz Bjelovara, Osijek ili Pule. Oni su izgubili svoje procese', dodaje Šprem.

Upitne su jubilarne nagrade iz 2013. godine, jer za 2014. tu i 2015. u prijašnja je Vlada postigla nagodbu. Resorni ministar tvrdi rješenje se traži.

'Vidjet ćemo kakva je situacija s državnim proračunom, ali ponavljam, ono što bih ja naglasio da s našim partnerima treba otvoreno raspravljati i naći rješenje koje je dobro. Ukoliko je bilo dobrih rješenja u prošlosti, zašto ne primijeniti u sadašnjosti?', kaže Predrag Šustar, ministar obrazovanja.

I dok Šustar poziva na socijalni dijalog šest od osam sindikata javnih službi odbilo je poziv na nastavak pregovora u utorak oko isplate 6-postotnog povećanja na osnovicu plaća.

'Imam mobitel kraj sebe, nemam maila iz Vlade iz kojeg šalju prijedlog protokola, nemamo maila u kojem šalju niti golub pismonoša nije donio zapisnika sa sastanka', rekao je Mihalinec.

Na kojem sada traže i prisutnost premijera Tihomira Oreškovića.