Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAGREB PO MJERI SMEĆA

Sindikati odgovorili Tomaševiću: ''Mi nećemo snositi troškove štrajka u Čistoći jer ga nismo ni organizirali''

Radnici Čistoće u štrajku
Radnici Čistoće u štrajku Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Predsjednici SSSH-a Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković odbacili su u srijedu poruku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da troškove nezakonitog štrajka radnika Čistoće trebaju snositi sindikati istaknuvši da sindikati nisu ni organizirali štrajk.

Nakon što je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel izjavio je Hini da sindikat nije organizirao prekid rada, već je pokušao pomoći radnicima i usmjeriti ih jer ne može otići iz tvrtke i napustiti radnike.

"Kao predsjednik udruge više sindikalne razine rekao sam radnicima da se neka pravila moraju poštovati, u potpunosti shvaćajući njihov problem", kaže Novosel.

Ustvrdio je kako je prekid rada rezultat ignoriranja radničkih zahtjeva u proteklih šest-sedam mjeseci, a ne godina, kako tvrdi gradonačelnik.

Dodao je kako je predsjednik Sindikata komunalnih djelatnosti Zdravko Stoilković u desetak navrata tražio od Uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika da pokušaju riješiti probleme u Čistoći, no oni su to odbijali. Radnici su "pukli" nakon otkaza njihovim kolegama, tvrdi Novosel.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević PORUKA SINDIKATU I RADNICIMA Tomašević: ''Ovo nije igra. Ja nisam Bandić. Uprava će sudu prijaviti nezakoniti štrajk''

Iveković: Kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković odbacio je Tomaševićevu izjavu o plaćanju troškova štrajka kao netočnu. Pojasnio je da sindikati snose troškove štrajka, odnosno plaća radnika, kada ga organiziraju na nezakonit način, no kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat.

Ustvrdio je kako je "okidač" za obustavu rada u Čistoći bio otkaz trojici radnika, a radnici su uz njihovo vraćanje na posao tražili i rješavanje drugih problema. No, s obzirom na to da su spontano prekinuli rad, nisu odmah imali definirane zahtjeve.

Nakon što su definirali zahtjeve, u utorak ujutro predali su ih predsjedniku Uprave Holdinga, pa se od prvog dana prosvjeda znalo da vraćanje radnika koji su dobili otkaz nije jedini zahtjev, tvrdi Iveković.

Predali su 11 zahtjeva, Uprava je odgovorila na pet, a ostalih šest nije joj prihvatljivo, no o njima se može pregovarati, Radnici su potom zatražili povećanje koeficijenata - 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima, pa su spremni nastaviti rad, dodao je.

Tomašević govori neistine da radnici postavljaju ultimatum i traže sve, istaknuo je Iveković te dodao kako su u Čistoći u tijeku konzultativni sastanci, a prekid rada prolazi bez incidenata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Treći dan štrajka FOTO Kolike su plaće radnika Čistoće? Ogorčeni su izjavom šefa, pokazuju platne liste

Radnici Čistoće obustavili su rad u ponedjeljak u ujutro solidarizirajući se s trojicom kolega koji su dobili izvanredni otkaz zbog povrede radne dužnosti, no u utorak su osim traženja da im se ukine odluka o otkazu, koju je uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila, iznijeli 11 novih zahtjeva vezanih za povećanje plaća i materijalna prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene