Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat naftnog gospodarstva:

'Seizmičko 2D istraživanje u Jadranu nepotrebno i nezakonito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seizmičko 2D snimanje hrvatskog Jadrana koje provodi tvrtka Spectrum bilo je nepotrebno i nezakonito, čime je Ini i Republici Hrvatskoj nanesena velika šteta, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata naftnog gospodarstva Božo Mikuš.

Upozorio je da bi to mogla biti jedna od najvećih afera u Hrvatskoj, jer odobrenje za snimanje nije izdano u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Njime se neće dobiti ništa što već nije poznato jer je Ina obavila puno opsežnija 2D seizmička snimanja, a uz to znatan dio 3D seizmičkih snimanja s kojima se po kvaliteti ne mogu mjeriti 2D snimanja, tvrdi Mikuš.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

Naglasio je da su uz Inina snimanja bilo kakva dodatna 2D seizmička snimanja, pa tako i Spectrumova, nepotrebna za određivanje blokova/istražnih prostora odnosno za provedbu javnih nadmetanja za odobrenje istraživanja ugljikovodika.

Vrijednost Ininih radova mjeri se milijardama kuna, a svi podaci predani su državi koja ih uz dobru naknadu može ustupiti potencijalnim investitorima. Ti podaci više su nego dovoljni za bilo koje daljnje postupanje i postavlja se pitanje tko i iz kojih razloga omogućava Spectrumu izvrsnu zaradu na štetu države i Ine, upitao je Mikuš.

Opravdano je sumnjati da je država Inine podatke ustupila Spectrumu što pak povlači sumnju što i koliko zapravo snima Spectrum. No, Spectrum ne može 'svoje' podatke prodavati tj. ustupati trećima bez odobrenja Ministarstva gospodarstva, a budući da prodaju na veliko reklamiraju možda su takvo odobrenje već dobili, upozorava Mikuš. Stoga, Ministarstvo gospodarstva ne smije Spectrumu dopustiti prodaju podataka, jer oni su snimanja radili 'u svrhu znanstvenog istraživanja', a ne istraživanja ugljikovodika, istaknuo je.

BIT ĆE EKSPLOATACIJE Hrvatsko podmorje skriva značajne zalihe nafte i plina

Mikuš je ustvrdio da u vezi s istraživanjem nafte i plina na Jadranu Spectrum, na temelju vlastitih 'najmodernijih' mjerenja, nudi ono što je još 1987. godine obznanjeno u Naftaplinovoj monografiji, koju je i predočio novinarima. To znači da najave ministra Ivana Vrdoljaka o 'maloj Norveškoj' nisu utemeljena. Napomenuo je da su tražili sastanak u Vladi, ali nisu dobili odgovor. Nedvojbeno se radi o obmanjivanju hrvatskih građana i prijevari čije razmjere tek treba utvrditi, poručio je Mikuš.

Podsjetio je da se o koncesijama na kopnu ne govori i da se već navršava treća godina kako su Ini nezakonito otete istražne koncesije 'Sava', 'Drava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska'.

'Prepuštanje većinskog vlasništva nad Inom potencijalnom novom vlasniku bila bi velika vladina pogreška i moglo bi dovesti do zatvaranje Rafinerije nafte Sisak i prenamjenu u regionalni distribucijsko-skladišni centar. To je neprihvatljivo za sindikate koji se zalažu za opstanak sisačke i riječke rafinerije te drže da o njihovoj sudbini nitko ne može odlučivati bez vladine suglasnosti.

Apeliramo na vladu da zauzme jasan i čvrsti stav, jer će tako na najbolji mogući način zastupati i braniti nacionalne interese', istaknuo je glavni povjerenik sindikalne podružnice sisačke rafinerije i koordinator EKN-a u INI Željko Jurašinović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene